Lägga samman lån

Här hittar du kortfattad information om vad det innebär att lägga samman ett annat lån med annuitetslån.

Välj ett eller flera lån

Lån efter 30 juni 2001


Lån efter 30 juni 2001 (annuitetslån)

Om du har både ett annuitetslån (lån efter den 30 juni 2001) och ett eller flera äldre lån, kan du ansöka om att lägga samman de olika lånen till ett annuitetslån. Sammanläggning innebär att vi beräknar en ny återbetalningstid och ett nytt årsbelopp utifrån reglerna för annuitetslånet.

Några konsekvenser

  • Tänk på att ett beslut om sammanläggning är definitivt. Om du har valt att lägga samman dina lån, kan du alltså inte ändra dig.
  • En sammanläggning kan betyda att du får ett lägre belopp att betala per år, men också att du får en längre återbetalningstid.
  • Efter en sammanläggning kommer årsbeloppet och räntan att beräknas på den totala skulden. När du betalar årsbeloppet kommer den del av inbetalningen som gäller lånet dock att räknas av mot det äldsta lånet först.
  • CSN håller reda på de olika lånedelarna i en sammanläggning. Regler för exempelvis avskrivning på grund av ålder fortsätter därför att gälla för de olika delarna även efter en sammanläggning.
  • Om du ansöker om att få betala mindre (nedsättning), gäller särskilda regler för sammanlagda lån.

Räkna ut hur en sammanläggning påverkar dig

Om du har både annuitetslån (lån efter 30 juni 2001) och studielån (lån 1 januari 1989-30 juni 2001), kan du se hur en sammanläggning påverkar dig genom att använda tjänsten Räkna ut i menyn till höger.

Kontakta oss

Om du funderar på att ansöka om sammanläggning, kan du vända dig till vår Kundservice.

Hur ansöker du?

Ansökningsblankett för sammanläggning kan du beställa

Om du beställer i Mina sidor, behöver du ditt personnummer och din personliga kod eller en e-legitimation för att logga in.

Om du vill lägga samman dina lån från och med 2018, måste din ansökan ha kommit in till CSN senast den 30 november 2017.

Gå längst upp i artikeln