Om e-legitimation

Med ett mobilt bank-id eller en annan e-legitimation kan du enkelt söka studiemedel och sköta dina ärenden i Mina sidor. Med mobilt bank-id har du dessutom tillgång till vår app där du bland annat kan lämna studieförsäkran och se dina utbetalningar.

Det finns tre olika typer av e-legitimationer

  • mobilt bank-id som du har som en app i din telefon eller surfplatta
  • e-legitimation på fil som du har i din dator
  • e-legitimation på kort som du använder tillsammans med en kortläsare och din dator.

En stor fördel med mobilt bank-id och andra e-legitimationer är att du kan skicka med bilagor, skriva under och skicka in din studiemedelsansökan direkt på webben. Då slipper du ordna med utskrifter, kuvert och frimärken. Dessutom kan du få ditt beslut snabbare.

Hur skaffar du e-legitimation?

Skaffa mobilt bank-id

För att kunna använda mobilt bank-id måste du ha en internetbank och en mobil eller surfplatta där du kommer åt internet. Det är gratis att skaffa ett mobilt bank-id. Så här gör du:

  1. Ladda ner säkerhetsappen BankID till din mobil eller surfplatta. Den finns i App Store och i Google Play.
  2. Logga in på din internetbank och beställ ett mobilt bank-id. Då får du direkt en kod som du ska använda för att aktivera appen.
  3. Klart!

Om du vill ha fler tips kan du använda vår enkla guide som steg för steg visar hur du skaffar och använder mobilt bank-id för att söka studiemedel:
Snabbare studiemedel med Mobilt BankID (nytt fönster)

Skaffa e-legitimation på fil eller kort

Du kan skaffa e-legitimation på fil eller kort via din internetbank eller genom Telia. Det är oftast gratis att skaffa e-legitimation, men kontrollera vad som gäller med din bank eller Telia.

Hur använder du e-legitimationen?

När du loggar in i Mina sidor väljer du vilken typ av e-legitimation du har. Då får du instruktioner om hur du ska göra. Om du har mobilt bank-id blir du först uppmanad att starta säkerhetsappen i din mobil. Nästa steg är att du fyller i koden för ditt mobila bank-id. När du gjort det är du inloggad.

Vad är en e-legitimation?

Med en e-legitimation kan du legitimera dig på internet, på samma sätt som du annars använder ditt körkort eller id-kort. Det innebär att du kan godkänna handlingar direkt på webben i stället för att skriva ut, skriva under och skicka in papper. E-legitimation finns som mobilt bank-id, på fil eller på kort.

Mobilt bank-id

Ett mobilt bank-id är en typ av e-legitimation som du kan ladda ner som en app till din mobil eller surfplatta. Du kan använda ditt mobila bank-id till vilken dator som helst, eftersom säkerhetsprogrammet finns i appen.

E-legitimation på fil

En e-legitimation på fil lagras i din dator. Du kan också ha den på ett usb-minne. Du måste också ha ett säkerhetsprogram installerat på den dator som du ska använda.

E-legitimation på kort

En e-legitimation på kort är ofta kopplat till ditt betalkort. Du har då en kortläsare som du använder när du ska legitimera dig. Du måste också ha ett säkerhetsprogram installerat på den dator som du ska använda.

Vad kan du mer göra med din e-legitimation?

Du kan använda din e-legitimation för att sköta dina bankärenden, göra flyttanmälan, deklarera, anmäla vård av sjukt barn och mycket mer.

Senast uppdaterad: 2016-01-11