Hur ansöker du om lånet?

När du vill ansöka om hemutrustningslån, är det enklast om du kontaktar en handläggare på Arbetsförmedlingen eller på kommunens flyktingmottagning.

De kan hjälpa dig att fylla i ansökan och ge dig information om reglerna för lånet. Du måste göra ansökan inom två år från det datum du första gången togs emot i en kommun. Det innebär att om du exempelvis flyttade från en förläggning till en kommun den 1 januari 2016, måste CSN ha din ansökan senast den 1 januari 2018. Samma sak gäller om du ska ansöka om ett tilläggslån.

Från ansökan till utbetalning

Här kan du se vad som händer från att du söker hemutrustningslån till att du får dina pengar.

Illustration som beskriver vad som händer från ansökan till utbetalning

1. Ansökan

Du fyller i ansökan tillsammans med din handläggare på Arbetsförmedlingen eller kommunens flyktingmottagning. Handläggaren skickar sedan in din ansökan till CSN.

2. CSN behandlar

CSN prövar din ansökan och ser om du kan få hemutrustningslån.

Om vi saknar uppgifter i din ansökan, kontaktar vi i första hand handläggaren som hjälpte dig.

3. Beslut

Vi skickar beslutet till den handläggare som hjälpte dig att fylla i din ansökan. Tillsammans med beslutet får du ett skuldebrev som du ska skriva under. Du skickar sedan tillbaka skuldebrevet till CSN.

4. Utbetalning

Vi betalar ut pengarna tidigast en vecka innan du flyttar in i din bostad. För att du ska få dina pengar, måste vi ha fått tillbaka skuldebrevet.

Senast uppdaterad: 2016-12-05