Tips till dig som ska söka studiemedel

Innan du ansöker är det bra att skaffa ett mobilt bank-id eller en annan e-legitimation. Då blir det enklare att ansöka och du kan få ditt beslut snabbare. Kolla också upp dina studietider och att dina studier ger rätt till studiemedel. Sök gärna för så lång tid som möjligt.

Skaffa mobilt bank-id

Med ett mobilt bank-id eller en annan e-legitimation kan du skriva under och skicka in din ansökan direkt på webben. Annars måste du skriva ut din ansökan eller beställa en utskrift, skriva under den på papper och sedan skicka in den med post till CSN. Ett mobilt bank-id har du som en app i din mobiltelefon eller surfplatta och det kostar inget att skaffa.

Följ vår enkla steg-för-steg-guide:

Snabbare studiemedel med Mobilt BankID (nytt fönster)

Att ta reda på innan ansökan

Innan du börjar ansöka är det bra att ha kollat upp vissa saker.

  • Kontrollera att dina studier ger rätt till studiemedel.
  • Ta reda på vilken studietid du har. Fråga din skola om du är osäker.
  • Tänk igenom vilka inkomster du kommer att ha under dina studier.
  • Tänk igenom hur mycket du behöver låna.

Sök för en längre tid

Om du ska studera ett helt läsår är det bra att söka studiemedel för så lång tid som möjligt. Ska du exempelvis läsa under höst- och vårterminen och även en sommarkurs, kan du gärna söka för hela året. Om det sedan inte blir så som du har tänkt, kan du enkelt ändra din ansökan i Mina sidor. Som längst kan du söka studiemedel för 53 veckor. För varje ny ansökan du gör, prövar vi dina studieresultat.

Läs mer

Söka studiemedel

Vad krävs för att få studiemedel?

Senast uppdaterad: 2016-08-02