Spara veckor

Om du tror att veckorna med studiemedel inte räcker, kan du välja att spara veckor. Det gör du genom att sprida ut veckorna under en längre tid.

Antalet veckor du kan få studiemedel beror på vad du ska läsa och vad du har läst tidigare.
Längsta tid med studiemedel

Hur gör du?

Vill du spara veckor med studiemedel kan du

  • söka studiemedel för ett färre antal veckor än du studerar
  • söka studiemedel för deltid, 50 eller 75 procent.

Om du väljer att arbeta vid sidan av studierna, är det viktigt att du har koll på inkomstgränsen (fribeloppet).
Inkomst och fribelopp

Du kan själv se hur många veckor du kan spara med hjälp av tjänsten Räkna ut i menyn till höger.

Exempel - Agneta sparar veckor

Agneta vill läsa in ett treårigt gymnasium på komvux, och hon tror sig klara av det på två terminer. Hon har redan använt 60 av de 80 veckor med studiemedel hon har rätt till. Hon har alltså 20 veckor kvar. Eftersom Agneta kan arbeta under loven, väljer hon att ta studiemedel i 10 veckor per termin.

Viktigt att tänka på!

Det totala antalet veckor du har att söka studiemedel för gäller för både studiebidrag och studielån. Det innebär att du inte kan ansöka om studielån om antalet veckor du kan söka bidrag för är slut.  

Din rätt till ersättning vid exempelvis föräldraledighet och sjukdom kan påverkas om du studerar utan studiemedel. Om du studerar utan att löpande ha studiestöd kan du förlora din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Läs mer på Försäkringskassans webbplats.
Försäkringskassan - sjukpenninggrundande inkomst

Vill du inte ha studiemedlen?

Om du skulle ångra dig och inte vill använda dina studiemedel, ska du anmäla detta till CSN. Gör du din anmälan inom en månad från den dag du fick utbetalningen, behöver du inte betala ränta när du betalar tillbaka studiemedlen. Då räknas inte heller veckorna som använda och du kan använda dem igen senare.

Kontakta CSN via

  • tjänsten Ändra min ansökan i Mina sidor
  • Kundservice där du hittar telefonnummer och adresser

Vi skickar ut ett inbetalningskort till dig med det belopp du vill betala tillbaka. Om du vill betala via internet, ska du meddela oss det. Då får du ett OCR-nummer som du ska använda.

Exempel - Hannu vill inte utnyttja alla veckor

Hannu pluggar på komvux för att komplettera sin gymnasiekompetens och har studiemedel. När han får den första utbetalningen för fyra veckor beslutar han att i stället spara veckorna till senare. Hannu meddelar CSN direkt att han inte vill ha pengarna, och han kan därför betala tillbaka pengarna utan ränta. Det innebär också att han kan använda veckorna senare under utbildningen.

Senast uppdaterad: 2016-06-02