När kommer pengarna?

Student
Om du ansökt om studiemedel är det några saker du måste ordna innan du får pengarna i handen.


Det som krävs för att du ska få pengarna är att du

  • fått ett beslut från CSN som visar att du får studiemedel
  • blivit antagen och registrerat dig på kursen eller utbildningen
  • meddelat Swedbank vilken bank och vilket konto du har. Detta gäller endast om du inte haft studiestöd förut eller om det gått mer än ett år sedan du senast hade studiestöd.
  • lämnat din studieförsäkran.

Skolan måste dessutom ha rapporterat till CSN att du börjat läsa för att vi ska kunna betala ut pengarna.

Studieförsäkran

Anmäl konto för utbetalning

Det är Swedbank som sköter utbetalningarna från CSN. På Swedbanks webbplats kan du meddela vilken bank och vilket konto du vill ha pengarna insatta på.
Anmälan till Swedbanks kontoregister

Se dina utbetalningar

I Mina sidor eller i CSN:s app ”CSN Mina sidor” kan du enkelt se när din nästa utbetalning kommer. Du loggar in med ditt mobila bank-id eller din personliga kod. I Mina sidor kan du även logga in med en vanlig e-legitimation. Appen är gratis att ladda ner och finns i App Store och Google Play.
CSN:s app för Mina sidor

Utbetalningsdagar

Utbetalningarna av studiemedel sker i förskott. Den första utbetalningen för terminen får du i samband med att du börjar studera. De följande utbetalningarna får du den 25 varje månad. Om det är en helgdag får du pengarna sista vardagen före. I Mina sidor kan du se dina planerade utbetalningar.

Exempel - Samir får sina pengar 4 dagar in på terminen

Samir har rätt till studiemedel för studier på komvux från och med måndagen den 21 augusti. Samma dag lämnar han sin studieförsäkran till CSN. Den 23 augusti får CSN uppgifter från komvux om att Samir är antagen till de kurser han sökt studiemedel för. Studiemedlen betalas ut två bankdagar efter det att CSN fått in antagningsuppgifterna, det vill säga fredagen den 25 augusti.

Senast uppdaterad: 2016-12-23