Ändrat antal poäng eller kurser

Du får studiestartsstöd utifrån hur många poäng eller kurser du läser. Om du läser mindre eller mer än vad du planerade, kan det påverka hur mycket studiestartsstöd du har rätt till. Därför måste du meddela det till CSN.

Om du läser färre poäng eller kurser

Om du läser färre poäng än vad du skrev i din ansökan, kan det innebära att du läser med en lägre studietakt, till exempel 75 eller 50 procent. Då har du inte rätt till lika mycket studiestartsstöd som du har om du läser på heltid. Därför är det viktigt att du meddelar det till CSN. Ju tidigare du meddelar CSN, desto mindre är risken för att du måste betala tillbaka pengar.

Hur meddelar du ändringen?

Du kan meddela oss ändringen på olika sätt:

  • i Mina sidor, tjänsten Ändra utbildning, bidrag och lån
  • i ett brev med din underskrift
  • via e-post
  • på telefon.

Om du väljer att skicka ett brev ska du också skriva under det. Din underskrift behövs för att ändringen ska gälla.
Kontakta oss

Vad händer sedan?

När du meddelar CSN ändrar vi ditt studiestartsstöd så att du får rätt belopp utbetalt. Vi skickar då ett nytt beslut till dig. Vi undersöker också om du har fått för mycket studiestartsstöd på grund av att du läst färre poäng. I så fall beslutar CSN om återkrav. Det innebär att du direkt måste betala tillbaka hela eller delar av studiestartsstödet. I första hand drar vi av pengarna från dina kommande utbetalningar. Räcker inte det, får du ett återkrav.

Vad händer om du inte meddelar ändringen?

Vi kontrollerar de uppgifter som du har lämnat med skolans uppgifter om hur många poäng du läser och vilken studietid du har. Om det visar sig att du har fått för mycket studiestartsstöd, kommer du att få ett återkrav. Då måste du även betala ränta och en expeditionsavgift.
Återkrav

Om du läser fler poäng eller kurser

Om du läser fler poäng än vad du skrev i din ansökan, kan du ha rätt till mer studiestartsstöd. Det gäller om du läser fler veckor eller om din studietakt ökar från exempelvis 75 procent till heltid. Då kan du ansöka om mer studiestartsstöd. Men eftersom det är kommunen som har budgeten för studiestartsstödet, måste de ha godkänt att du får ansöka om mer. I beslutet från kommunen kan du se om du har möjlighet att ansöka om mer eller om du måste kontakta dem först.

Hur ansöker du om mer studiestartsstöd?

Du kan ansöka om mer studiestartsstöd på olika sätt:

  • i Mina sidor, tjänsten Ändra utbildning, bidrag och lån
  • i ett brev med din underskrift.

Om du väljer att skicka ett brev ska du också skriva under det. Din underskrift behövs för att ändringen ska gälla.
Kontakta oss

Vad händer sedan?

När CSN får meddelande om ändringen fattar vi ett nytt beslut om ditt studiestartsstöd och skickar det till dig.

Senast uppdaterad: 2017-06-30