Rapportera uppgifter till CSN

Alla universitet och högskolor är skyldiga att rapportera uppgifter till CSN. Du rapporterar utbildningar och studietider i Mina tjänster. Studerandeuppgifter kan du rapportera antingen i Mina tjänster eller via Ladok.

Studietider och utbildningar

Alla skolor ska använda tjänsten för att rapportera uppgifterna. Den person som ska rapportera får ett meddelande från CSN när det är dags att rapportera. Se gärna vår film om att rapportera studietider och utbildningar. Den hittar du under Mina tjänster i vänstermenyn.

Studeranderapportering

Rapportering av uppgifter om studerande på universitet och högskola kan ske på flera sätt. Många universitet och högskolor registrerar uppgifter om studerande i systemet Ladok. Några högskolor rapporterar uppgifterna i tjänsten Studeranderapportering i Mina tjänster.

Studeranderapportering i Ladok

De flesta universitet och högskolor är anslutna till Ladok och gör sin rapportering elektroniskt. Det finns ett rapporteringsmaterial för dig som arbetar på universitet och högskola. Materialet ska fungera som ett stöd för dig som lämnar uppgifter om utbildningar till CSN och som arbetar med registreringar i Ladok eller i annat system. Du hittar allt vårt stödmaterial i vänstermenyn under Mina tjänster.

Studeranderapportering i Mina tjänster

Högskolor som inte är anslutna till Ladok rapporterar uppgifter om studerande i tjänsten Studeranderapportering i Mina tjänster.

Det finns två sätt att rapportera studerandeuppgifter i Mina tjänster:

  • rapportera direkt i Mina tjänster
  • Rapportera via fil

Du och din skola väljer själv hur ni vill rapportera. Vill ni byta sätt att rapportera ska du kontakta din skolas kontaktperson på CSN. Telefonnumret hittar du i Mina tjänster, under fliken Kontakta oss.

Rapportera direkt i Mina tjänster

När du rapporterar studerandeuppgifter i Mina tjänster fyller du i den studerandes uppgifter i ett webbformulär och uppgifterna skickas till CSN.

Rapportera via fil

CSN erbjuder två varianter av filöverföring:

  • Din skola kan skicka en datafil direkt från ert administrativa skolsystem. Då krävs det att filen har formatet XML. Det behövs också ett säkerhetscertifikat så att uppgifterna i filen är skyddade.
  • Din skola kan välja att logga in i Mina tjänster och ladda upp filen därifrån. Då behövs det inte något säkerhetscerifikat.

Hur du för över filer till CSN och vad som krävs för att kunna göra det, kan du läsa mer om i dokumentet

Skicka filer till CSN (pdf, nytt fönster)

Dokument för filöverföring

XML-schema (nytt fönster)

XML-schema exempel (nytt fönster)

Underlag för testfil (PDF, nytt fönster)

Verktyg för testvalidering (nytt fönster)

Vill du veta mer?

Har du frågor om registrering och rapportering är du välkommen att ringa vår skoltelefon, 0771-276 400.

Har du frågor om registreringar i Ladok som är driftsrelaterade kan du skicka dessa via e-post till studierapporter@csn.se

Senast uppdaterad: 2017-11-25