Universitet och högskola

Här hittar du som arbetar inom universitet och högskola information och stödmaterial för rapportering av studerandeuppgifter.

Rapportering av uppgifter om studerande på universitet och högskola kan ske på flera sätt. Många universitet och högskolor registrerar uppgifter om studerande i systemet Ladok. Några högskolor rapporterar uppgifterna i tjänsten Studeranderapportering i Mina tjänster.

Studeranderapportering i Ladok

De flesta universitet och högskolor är anslutna till Ladok och gör sin rapportering elektroniskt. Det finns ett rapporteringsmaterial för dig som arbetar på universitet och högskola. Materialet ska fungera som ett stöd för dig som lämnar uppgifter om utbildningar till CSN och som arbetar med registreringar i Ladok eller i annat system. Du hittar materialet i vänstermenyn under Användarhandböcker och stödmaterial.

Studeranderapportering i Mina tjänster

Högskolor som inte är anslutna till Ladok rapporterar uppgifter om studerande i tjänsten Studeranderapportering i Mina tjänster. Under Användarhandböcker och stödmaterial kan du läsa mer om hur du gör när du ska rapportera studerandeuppgifter i Mina tjänster

Användarhandböcker och stödmaterial

Två sätt att rapportera studerandeuppgifter i Mina tjänster

Det finns två sätt att rapportera studerandeuppgifter i Mina tjänster:

  • rapportera direkt i Mina tjänster
  • skicka via datafil

Du och din skola väljer själv hur ni vill rapportera. Vill ni byta sätt att rapportera ska du kontakta din skolas kontaktperson på CSN. Telefonnumret hittar du i Mina tjänster, under fliken Kontakta oss.

Rapportera direkt i Mina tjänster

När du rapporterar studerandeuppgifter i Mina tjänster fyller du i den studerandes uppgifter i ett webbformulär och uppgifterna skickas till CSN.

Skicka via datafil

CSN erbjuder två varianter av filöverföring:

  • Din skola kan skicka en datafil direkt från ert administrativa skolsystem. Då krävs det att filen har formatet XML. Det behövs också ett säkerhetscertifikat så att uppgifterna i filen är skyddade.
  • Din skola kan välja att logga in i Mina tjänster och ladda upp filen därifrån. Då behövs det inte något säkerhetscerifikat.

Hur du för över filer till CSN och vad som krävs för att kunna göra det, kan du läsa mer om i dokumentet
Skicka filer till CSN (pdf, nytt fönster)

Dokument för filöverföring
XML-schema länk studeranderapportering (nytt fönster)
XML-schema länk exempel HÖ (nytt fönster)
Underlag för testfil HÖ (pdf, nytt fönster)
Verktyg för testvalidering (nytt fönster)

Vill du veta mer?

Har du frågor om registrering och rapportering är du välkommen att ringa vår skoltelefon, 0771-276 400.

Har du frågor om registreringar i Ladok som är driftsrelaterade kan du skicka dessa via e-post till studierapporter@csn.se

Senast uppdaterad: 2014-09-03