Förberedande språkkurser måste avslutas med prov

CSN ändrar hanteringen av förberedande språkkurser för utbytesstudier. Från och med nu hanteras de som alla andra språkkurser. Det innebär att kursen måste tenteras eller avslutas med ett kunskapsprov för att ge rätt till studiemedel.

Många utländska skolor erbjuder kortare förberedande språkkurser inför utbytesstudier, för att den studerande ska kunna fräscha upp sina språkkunskaper. Tidigare har dessa kurser setts som en del av utbytesstudierna, även om de inte kunnat tillgodoräknas i den svenska utbildningen. Det har inneburit att studerande har kunnat få studiemedel för dessa kurser, även om de inte avslutats med ett prov.

CSN kommer nu att hantera dessa kortare språkkurser som alla andra språkkurser. Det innebär att kursen måste tenteras eller avslutas med någon form av kunskapsprov för att ge rätt till studiemedel. Den utländska skolan behöver därför fylla i ett intyg om språkkursen som den studerande skickar till CSN. Intyget finns på engelska och italienska och kan laddas ner under Blanketter på www.csn.se.

Om språkkursen är en del av utbytesstudierna och ger svenska högskolepoäng, ska den vara en del av de utbytesstudier som den svenska skolan intygar.

Språkkurser

Utbytesstudier

Senast uppdaterad: 2014-01-23