Anmäl ändringar till CSN

Den här tiden är det många som ändrar sin studieplan. Om ändringen påverkar studiemedlen, är det viktigt att den studerande anmäler det till CSN. Ju tidigare vi får in ändringen, desto större chans har vi att justera utbetalningarna och på så sätt minska risken för återkrav. 

En ändring kan exempelvis vara ökad eller minskad studieomfattning, ändrad längd på studieperioden eller helt studieavbrott.

Det snabbaste sättet för studerande att anmäla ändringar, är att använda tjänsterna i Mina sidor. I tjänsten ”Ändra utbildning, bidrag och lån” kan den studerande ändra det mesta i sin ansökan. Det finns också enklare tjänster om den studerande bara vill ändra sin inkomst eller meddela studieavbrott.

Enkelt med e-legitimation

Rekommendera gärna studerande att skaffa en e-legitimation. Då kan han eller hon enklare sköta sina studiemedel i Mina sidor.

Om den studerande har en surfplatta eller en mobiltelefon som det går att surfa på, kan han eller hon gratis ladda ner ett mobilt bank-id. Det är en typ av e-legitimation som är i form av en app. Den studerande måste vara ansluten till en internetbank som ger ut mobilt bank-id.
Läs mer om e-legitimation

Skolan ska också rapportera ändringar

Det är också viktigt att skolan rapporterar om den studerande ändrar sina studier. Tänk på att rapportera så fort ändringen inträffar.

På vår webbplats finns användarhandböcker för alla våra rapporteringstjänster. Där kan du läsa mer om hur just din skola ska rapportera ändringar.

Läs mer

Anmäl ändringar (högskola)
Anmäl ändringar (komvux, folkhögskola, gymnasium)
Anmäl ändringar (övriga utbildningar)
Anmäl ändringar (studerande utomlands)

Senast uppdaterad: 2014-02-24