Förändringar i studiemedelsansökan

Från och med mitten av maj måste den studerande logga in för att kunna ansöka om studiemedel. Samtidigt blir det möjligt att ändra sin ansökan i Mina sidor innan CSN har fattat beslut om den.

Genom att logga in blir det lättare för den studerande att göra rätt. Då kan vi presentera de uppgifter vi har, exempelvis om utbildningen. Dessutom ser den studerande sina tidigare ansökningar och kan enkelt ändra sin ansökan om det behövs, i stället för att göra en helt ny. Från och med mitten av maj går det att ändra sin ansökan även innan vi har fattat beslut om den. Det är något som många studerande efterfrågat.

Logga in med e-legitimation

Vi rekommenderar studerande att använda ett mobilt bank-id eller en annan e-legitimation när de söker studiemedel. Då kan de skriva under och skicka in sin ansökan direkt på webben och slipper ordna med utskrifter, kuvert och frimärken. Dessutom kan de få sitt beslut snabbare. Det är enkelt och oftast gratis att skaffa en e-legitimation. Med ett mobilt bank-id kan den studerande söka studiemedel på vilken dator som helst.
Om e-legitimation

Logga in med personlig kod

Om den studerande ansöker med sin personliga kod, måste han eller hon skriva ut ansökan, skriva under och skicka in den med post till CSN. Den personliga koden får den studerande i samband med att vi skickar ut en påminnelse om att det är dags att söka studiemedel. Det går också att beställa en personlig kod i Mina sidor på www.csn.se. När den studerande beställer en personlig kod för första gången måste vi skicka den med post. Därför kan det ta upp till en vecka att få koden.

Inför vägledningssamtalet

Om du ska vägleda en studerande som ska söka studiemedel är det bra att påminna honom eller henne att skaffa ett mobilt bank-id eller en personlig kod i god tid innan samtalet.

Vi planerar att ta fram ett stödmaterial till vägledare med skärmbilder från ansökan. Det kommer att finnas under Utbildningsanordnare och vägledare på www.csn.se.

Information om studiemedelsansökan

Om ni skriver något om studiemedelsansökan på er webbplats eller i er ansökan kan det vara bra att se över den informationen i samband med att förändringarna sker.

Senast uppdaterad: 2014-03-31