Hoppa till innehåll

Betala tillbaka – med anledning av coronaviruset

Har din ekonomi påverkats så att du har svårt att betala på ditt lån från CSN? Här kan du läsa om vilka möjligheter som finns.

Svårt att betala tillbaka på ditt studielån

Om din ekonomi har påverkats så att du har svårt att betala på ditt studielån under 2021 finns det några saker som du kan göra. Men om du har fått belopp att betala för tidigare år, kan vi pröva om det fanns synnerliga skäl under det året.

Om du har fått en lägre inkomst

Om du har fått en lägre inkomst och därför kommer att ha svårt att betala kan du ansöka om att få betala mindre under en tid. Det kallas för nedsättning. Du kan ansöka om det i Mina sidor. Då får du fylla i din beräknade inkomst under året och utifrån det prövar CSN om du har rätt till nedsättning. Om din inkomst sedan ändras under året är det viktigt att du meddelar det till oss.

Om du saknar inkomst

Om du saknar inkomst kan du ansöka om att få betala mindre med hänsyn till synnerliga skäl. Skriv i så fall till oss och redogör för din ekonomiska situation. Enklast gör du det genom att använda vårt e-postformulär.

Om du har tillfälligt svårt att betala

Om du tillfälligt har svårt att betala kan du flytta fram en betalning en månad. Det kan du göra i Mina sidor. Behöver du flytta fram en betalning mer än en månad så kan du kontakta oss. Enklast gör du det genom att ringa oss. Du kan också ändra till att betala varje månad i stället för en gång i kvartalet, om det underlättar för dig.

Du kan även ansöka om att få betala mindre med hänsyn till synnerliga skäl om coronaviruset tillfälligt och oförutsett påverkat din betalningsförmåga. Skicka då ett mejl till oss och redogör för din ekonomiska situation.

Läs mer

Läs mer om att betala mindre och flytta fram en betalning

Svårt att betala ett återkrav

Har du fått ett återkrav som du har svårt att betala? Då är det bäst att du ringer till oss så att vi tillsammans kan titta på en möjlig lösning.

Kontakta CSN

Svårt att betala tillbaka på ditt hemutrustningslån

Har coronaviruset påverkat din inkomst så att du har svårt att betala på ditt hemutrustningslån? Då kan du ansöka om att få betala mindre eller att inte betala något alls (anstånd) under ett kalenderår.

Läs mer om att få betala mindre på ditt hemutrustningslån

Information in other languages

Ikon för uppdaterad Uppdaterad: 2021-01-11
Hjälpte den här sidan dig?
eller