Hoppa till innehåll

Ersättning för resor med Rg-bidrag

Du som får Rg-bidrag kan få ersättning för resor mellan hemorten och studieorten. Det vanliga är att CSN bokar biljetterna åt dig men i vissa fall måste du boka din resa själv. Du kan då begära ersättning av CSN i efterhand. På den här sidan hittar du mer information om bokning och vilka blanketter som ska skickas in.

Om CSN bokar mina biljetter

Det vanliga är att CSN bokar dina biljetter och skickar dem till dig. Bestäm när du vill resa och kontakta oss sedan så bokar vi biljetterna åt dig.

Kontakta oss i god tid för att boka dina resor. I anslutning till terminens början och slut, helgdagar och lov är det extra viktigt att du gör din beställning i god tid, minst en vecka före avresa.

Du beställer dina resor på 016-17 53 30, vardagar 9.30-12.00 och 13.00-15.00 eller genom att skicka ett mail till rgbidrag@csn.se.

Om du kontaktar oss via mail ska du uppge ditt namn och ditt CSN-nummer. CSN-numret hittar du på ditt beslut om RG-bidrag.

När behöver jag boka min resa själv?

Ibland kan CSN inte boka dina biljetter. Det gäller bland annat vid vissa bussresor och om du ska resa med kort varsel. Då måste du boka och betala dina biljetter själv. Om du reser med tåg ska du boka din tågresa i 2:a klass.

När du har bokat och betalat dina biljetter själv kan du begära ersättning av CSN i efterhand. Det gör du genom att efter din resa skicka in biljetterna tillsammans med blanketten Reseräkning till CSN. Adressen hittar du längre ner på sidan. Kontakta CSN om du behöver en blankett.

Ska du begära ersättning för en resa?

Skicka in blanketten Reseräkning tillsammans med biljetter/kvitton. Du kan välja att mejla dem till rgbidrag@csn.se eller skicka dem med vanlig post. Kontakta CSN om du behöver en blankett.

Ersättning för bilresor

Du kan få ersättning för bilresor, men bara om du har särskilda skäl. När du begär ersättning ska du därför beskriva varför du inte kan resa med allmänna färdmedel och styrka att du har gjort resan. Sedan prövar vi om du har rätt till ersättning. Ersättningen för bilresor är 18 kronor per mil.

Så styrker du bilresan

Du måste visa för CSN att du gjort bilresan. Det gör du enklast genom att ta ett foto som tydligt visar bilens mätarställning tillsammans med förarens körkort vid varje resas start och slut. För en tur-och-retur-resa innebär det fyra foton. Skicka fotona via e-post till rgbidrag@csn.se.

I e-brevet ska du också skriva följande:

  • den studerandes personnummer
  • vem som begär ersättning
  • registreringsnummer på bilen
  • datum när resan gjordes
  • mellan vilka orter resan gjordes.

Här ser du exempel på ett foto som visar både mätarställning och körkort:

Visar vad ett foto måste visa, att mätarställning plus körkort ska synas på bilden.

Adresser till CSN

Du kan skicka in dina uppgifter och biljetter via e-post eller med brev.

E-post: rgbidrag@csn.se

Adress:

CSN i Eskilstuna
Box 488
631 06 Eskilstuna

Ikon för uppdaterad Uppdaterad: 2020-03-02
Hjälpte den här sidan dig?
eller