Hoppa till innehåll

Ersättning för resor med Rg-bidrag

Du som får Rg-bidrag kan få ersättning för hemresor och resor till skolan. Du får vanligtvis ersättningen i form av biljetter, inte som pengar.

CSN bokar dina biljetter

Det vanliga är att CSN bokar dina biljetter och skickar dem till dig. Bestäm när du vill resa och kontakta sedan CSN, så bokar vi biljetterna åt dig.

Kontakta oss i god tid för att boka dina resor. I slutet av vårterminen är det flera storhelger och då vill många resa, så om du är sent ute kan det vara fullbokat.

Boka tågresor med 10-biljett

De flesta som reser med tåg får en så kallad elektronisk 10-biljett för sina 5 första hemresehelger. Det är en bokningskod som du använder för att boka resorna själv på www.sj.se. Om du behöver resa med fler reseoperatörer än SJ, kan du ibland få både en bokningskod och pappersbiljetter eller resekort.

Resebyrån skickar en instruktion till dig i början av läsåret. Där står det hur du bokar resorna.

En 10-biljett gäller i 6 månader. Kontrollera därför att biljetten är giltig när du ska resa.

Beställ ny 10-biljett i god tid

När resorna på din 10-biljett börjar ta slut, ska du beställa en ny 10-biljett från CSN. Beställ den i god tid innan du ska resa. Om du behöver pappersbiljetter eller resekort för din resa eller del av resan, kan det ta en vecka innan du får dem.

Som mest kan du få 3 stycken 10-biljetter under ett läsår. Det blir sammanlagt 15 tur-och-retur-resor. Resterande resor får du boka var för sig.

Ersättning i efterhand

För en del resor kan inte vi ordna biljetter, exempelvis vissa bussresor. Då måste du köpa biljetterna själv och sedan begära ersättning från CSN. Det gör du genom att efter din resa skicka in biljetterna märkta med namn och personnummer till CSN. Adressen hittar du längre ner på sidan.

Ersättning för bilresor

Du kan få ersättning för bilresor, men bara om du har särskilda skäl. När du begär ersättning ska du därför beskriva varför du inte kan resa med allmänna färdmedel och styrka att du har gjort resan. Sedan prövar vi om du har rätt till ersättning. Ersättningen för bilresor är 18 kronor per mil.

Så styrker du bilresan

Du måste visa för CSN att du gjort bilresan. Det gör du enklast genom att ta ett foto som tydligt visar bilens mätarställning tillsammans med förarens körkort vid varje resas start och slut. För en tur-och-retur-resa innebär det fyra foton. Skicka fotona via e-post till rgbidrag@csn.se.

I e-brevet ska du också skriva följande:

  • den studerandes personnummer
  • vem som begär ersättning
  • registreringsnummer på bilen
  • datum när resan gjordes
  • mellan vilka orter resan gjordes.

Här ser du exempel på ett foto som visar både mätarställning och körkort:

Visar vad ett foto måste visa, att mätarställning plus körkort ska synas på bilden.

Adresser till CSN

Du kan skicka in dina uppgifter och biljetter via e-post eller med brev.

E-post: rgbidrag@csn.se

Adress:

CSN i Eskilstuna
Box 488
631 06 Eskilstuna

Ikon för uppdaterad Uppdaterad: 2019-03-20
Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller