Planerar du att ansöka om omställningsstudiestöd?
Den 1 april öppnar ansökan för dig som vill få omställningsstudiestöd för en period som startar mellan 1 juli och 31 december 2023.
Här får du tips om hur du kan förbereda dig så att din ansökan går så smidigt som möjligt. Tänk på att vara ute i god tid så att du har allt på plats när du ska ansöka.
- Kontrollera att du uppfyller villkoren för att få omställningsstudiestöd. Du ska till exempel vara mellan 27 och 62 år och ha arbetat i minst 12 av de senaste 24 månaderna.
Villkor för omställningsstudiestödet - Ta reda på vilken omställningsorganisation du tillhör och ta kontakt med dem. Där kan du få kostnadsfri vägledning och ett yttrande om att utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden. I vissa fall kan du även få ett kompletterande studiebidrag från dem. Du kan kontakta dem redan nu.
Om omställningsorganisationerna - Planera dina studier och sök utbildningsplats. Tänk på att om du är under 40 år så får utbildningen som längst vara 80 veckor på heltid (cirka 2 år), eller motsvarande på deltid. Du behöver inte vara antagen till utbildningen för att kunna ansöka om omställningsstudiestöd.
Krav på utbildningens längd - Ta reda på de uppgifter du behöver när du ansöker. Till exempel behöver du fylla i din årsarbetstid och din årsinkomst. Om det saknas uppgifter i din ansökan tar det längre tid innan du kan få ditt beslut.
Så ansöker du - Vänta inte för länge med att skicka in din ansökan. Budgeten för omställningsstudiestödet är begränsad. Under 2023 beräknas budgeten räcka till ungefär 8 800 personer, fördelat på de två ansökningsomgångarna. Vi beviljar ansökningarna i den ordning de kommer in till CSN.
Budget för omställningsstudiestödet
Läs mer
Andreas studerar med omställningsstudiestöd