Hoppa till innehåll

Planerar du att ansöka om omställningsstudiestöd?

Den 1 april öppnar ansökan för dig som vill få omställnings­studiestöd för en period som startar mellan 1 juli och 31 december 2023.

Här får du tips om hur du kan förbereda dig så att din ansökan går så smidigt som möjligt. Tänk på att vara ute i god tid så att du har allt på plats när du ska ansöka.

  1. Kontrollera att du uppfyller villkoren för att få omställnings­studiestöd. Du ska till exempel vara mellan 27 och 62 år och ha arbetat i minst 12 av de senaste 24 månaderna.
    Villkor för omställningsstudiestödet

  2. Ta reda på vilken omställnings­organisation du tillhör och ta kontakt med dem. Där kan du få kostnadsfri vägledning och ett yttrande om att utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden. I vissa fall kan du även få ett kompletterande studiebidrag från dem. Du kan kontakta dem redan nu.
    Om omställningsorganisationerna

  3. Planera dina studier och sök utbildningsplats. Tänk på att om du är under 40 år så får utbildningen som längst vara 80 veckor på heltid (cirka 2 år), eller motsvarande på deltid. Du behöver inte vara antagen till utbildningen för att kunna ansöka om omställnings­studiestöd.
    Krav på utbildningens längd

  4. Ta reda på de uppgifter du behöver när du ansöker. Till exempel behöver du fylla i din årsarbetstid och din årsinkomst. Om det saknas uppgifter i din ansökan tar det längre tid innan du kan få ditt beslut.
    Så ansöker du

  5. Vänta inte för länge med att skicka in din ansökan. Budgeten för omställnings­studiestödet är begränsad. Under 2023 beräknas budgeten räcka till ungefär 8 800 personer, fördelat på de två ansöknings­omgångarna. Vi beviljar ansökningarna i den ordning de kommer in till CSN.
    Budget för omställningsstudiestödet

Läs mer

Omställningsstudiestöd

Andreas studerar med omställningsstudiestöd


Uppdaterad: 2023-03-10
Hjälpte den här sidan dig?