Hoppa till innehåll
Du får behålla ditt studiestöd från CSN även om skolan är stängd på grund av coronaviruset. Dessutom är fribeloppet tillfälligt borttaget under 2020. Om du har svårt att betala på ditt lån på grund av coronakrisen finns trygghetsregler som hjälper dig.
Läs mer...

Den högsta inkomsten du får ha samtidigt som du studerar med studiemedel eller studiestartsstöd kallas för fri­belopp. Om du har fått ett beslut om studiestöd kan du se ditt fri­belopp i Mina sidor här på csn.se, i vår app och i beslutet.

Kom ihåg att meddela oss om din inkomst ändras och blir högre än fri­beloppet. Om du tjänar för mycket utan att meddela oss kan du bli skyldig att lämna tillbaka en del av pengarna du har fått. 

CSN räknar fribeloppet per kalenderhalvår (1 januari-30 juni och 1 juli-31 december).

  • Om du exempelvis läser 20 veckor på heltid med studiemedel (en vanlig termin) är fri­beloppet för det kalender­halvåret 91 624 kr (gäller för 2020).
  • Om du exempelvis läser 20 veckor på heltid med studiestartsstöd (en vanlig termin) har studiestartsstöd är fri­beloppet för det kalender­halvåret 75 680 kr (gäller för 2020).

Du får ha högre inkomst, det vill säga högre fribelopp, om du läser färre veckor eller på del­tid, och lägre om du läser fler veckor.

Alla fribelopp

Ikon för uppdaterad Uppdaterad: 2019-11-29
Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här, då ska du i stället gå till sidan Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller