Hoppa till innehåll
Du får behålla ditt studiestöd från CSN även om skolan är stängd på grund av coronaviruset. Dessutom är fribeloppet tillfälligt borttaget under 2020. Om du har svårt att betala på ditt lån på grund av coronakrisen finns trygghetsregler som hjälper dig.
Läs mer...

Påverkas mitt studiemedel om jag får ett stipendium?

Du kan inte få studiemedel om du får ett offentligt stipendium från ett annat land för att täcka levnadsomkostnader i samband med dina studier utomlands. Men, om du får ett allmänt stipendium från en privat aktör för dina studier utomlands påverkar det normalt sett inte ditt studiemedel.

Stipendium från en annan offentlig aktör i Sverige påverkar inte heller ditt studiemedel. Ett exempel på det är Erasmus-stipendier.

Ett stipendium kan innebära att du inte behöver ta så mycket lån från CSN, vilket kan minska din skuld.

Om du får ett stipendium som ska täcka vissa merkostnader, exempelvis din undervisningsavgift, så kan du inte få merkostnadslån från CSN för samma kostnader.

Tänk också på att vissa stipendier är skattepliktiga och räknas som inkomst. Om din totala inkomst är högre än ditt så kallade fribelopp kan bidraget och det ordinarie lånet sänkas.

Fribelopp – inkomst samtidigt som du har studiemedel

Läs mer och hitta stipendier på Studera.nu. Du kan även fråga skolan du ska studera vid om de har stipendier för utländska studenter.


Ikon för uppdaterad Uppdaterad: 2020-01-16
Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här, då ska du i stället gå till sidan Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller