Hemutrustningslån
Du som har flytt till Sverige från ditt hemland kan få låna pengar för att köpa möbler och annan utrustning till ditt nya hem. Här kan du läsa om villkor, hur mycket du får låna, hur du ansöker och hur du betalar tillbaka lånet. Du hittar även filmer om lånet på olika språk, till exempel på engelska och arabiska.
Vad är ett hemutrustningslån?
Ett hemutrustningslån är till för att du ska kunna köpa möbler och annan utrustning till ditt nya hem. Det kan exempelvis vara soffa, tv, barnsäng och saker till köket. Du får inte använda pengarna till exempelvis mat, mobiltelefon eller hyra för bostaden. Lånet ska du sedan betala tillbaka. Då betalar du även ränta. För att få hemutrustningslån måste du uppfylla vissa villkor.
Så mycket får du låna
Hur mycket pengar du kan låna beror på:
- hur många ni är i familjen
- om ni hyr en bostad utan möbler eller med möbler
- hur mycket pengar du har.
I tabellen ser du hur mycket du kan låna. Om du inte vill låna hela beloppet kan du ansöka om att få låna mindre.
Antal personer i familjen | Omöblerad bostad, kronor | Möblerad bostad eller inneboende, kronor |
1 | 10 000 | 5 000 |
2 (utan barn) | 15 000 | 5 000 |
2 (en person är barn) | 20 000 | 5 000 |
3 | 25 000 | 5 000 |
4 | 30 000 | 5 000 |
5 | 35 000 | 5 000 |
Det kostar 300 kronor att ta ett lån. Det kallas för uppläggningsavgift. CSN drar avgiften direkt från lånet.
Kompletterande lån
Du kan ansöka om att låna mer pengar även när du redan har fått ett hemutrustningslån. Det kan du göra om har du lånat mindre än det maximala beloppet, eller om din familj blir större. Du kan aldrig låna mer än totalt 35 000 kronor.
Det kostar 100 kronor i uppläggningsavgift att ta ett kompletterande lån. CSN drar avgiften direkt från lånet.
Villkor för att få hemutrustningslån
För att ha rätt till hemutrustningslån måste du uppfylla alla de här villkoren:
- Du är utländsk medborgare och har kommit till Sverige som flykting, skyddsbehövande eller som anhörig till en sådan person.
- Du har fått ett uppehållstillstånd från Migrationsverket.
- Du har flyttat till en kommun.
- Det har inte gått mer än 2 år sedan du flyttade till en kommun för första gången. Det gäller också om du vill ansöka om ett kompletterande lån.
- Du var minst 18 år när du flyttade till en kommun för första gången.
Om du är ensamkommande barn finns det särskilda regler. Kontakta CSN så får du mer information.
Under tiden som du väntar på beslut om uppehållstillstånd har du inte rätt till hemutrustningslån.
Om du fått uppehållstillstånd enligt den nya gymnaiselagen kan du också ha rätt till hemutrustningslån.
Om du är sambo eller gift
Om du är sambo eller gift och bor tillsammans med någon som också har rätt till hemutrustningslån, ska ni söka lånet tillsammans. Ni ska också betala tillbaka hela lånet tillsammans, även om ni skulle flytta från varandra eller skilja er. Det kallas att ni har ett solidariskt betalningsansvar.
Som sambo menar vi att du lever tillsammans med någon som ett par. Om du till exempel bor tillsammans med kompisar eller syskon räknas du inte som sambo.
Ränta på lånet
CSN tar ut en ränta på pengarna du lånar. År 2021 är räntan 1,58 procent. Räntan räknas från den dag du får lånet och tills du har betalat tillbaka hela skulden. När du ska betala tillbaka lånet behöver du alltså betala både pengarna du har lånat och räntan. Räntan går inte att ta bort. Du kan göra avdrag för räntan när du deklarerar.
Ansökan och utbetalning
Här ser du hur du ansöker och vad du behöver göra för att få din utbetalning:
1. I de flesta fall kan kommunen eller arbetsförmedlingen hjälpa dig att ansöka om hemutrustningslån och informera dig om villkoren för lånet. Om du vill ansöka själv kan du beställa en blankett från CSN.
2. När du har fyllt i och skrivit under din ansökan skickar du eller den som hjälper dig in den till CSN. Om något är otydligt eller saknas i din ansökan, så kontaktar vi dig eller den som har hjälpt dig.
3. CSN beslutar om din ansökan. Om du har fått hjälp hos kommunen eller arbetsförmedlingen att ansöka skickar vi beslutet dit. Har du ansökt själv skickar vi beslutet direkt till dig.
4. Om du har rätt till lån får du även ett skuldebrev som du ska skriva under och skicka till CSN. När du skriver under skuldebrevet godkänner du villkoren för lånet.
5. När vi har fått ditt underskrivna skuldebrev får du din utbetalning.
6. För att vi ska kunna betala ut pengarna direkt till ditt konto måste du ha anmält ditt kontonummer till Swedbanks kontoregister. Om du inte har gjort det får du en utbetalningsavi.
När kommer pengarna?
Du får utbetalningen tidigast en vecka innan du flyttar in i bostaden. För att få utbetalningen måste du ha fått ett beslut från CSN om att du har rätt till hemutrustningslån. Du måste också ha skrivit under skuldebrevet och skickat in det till CSN. För att få pengarna direkt på ditt konto måste du ha anmält ditt kontonummer till Swedbank.
Anmäl bankkonto till Swedbank
Det är Swedbank som betalar ut pengarna åt CSN. Det är därför bra om du anmäler ditt bankkonto innan du ska få pengarna. Om du har e-legitimation kan du anmäla ditt konto via Swedbanks digitala tjänst. Om du saknar e-legitimation anmäler du ditt konto på ett av Swedbanks kontor.
Om du inte anmäler ditt konto får du en kontantavi i ett brev. Om du har e-legitimation kan du lösa in den i Swedbanks digitala tjänst. Du kan även lösa in avin hos Swedbank eller hos någon av ClearOns inlösande butiker. Det står på avin var den går att lösa in. Om du löser in den i butik kan du behöva betala en avgift.
Betala tillbaka hemutrustningslånet
När det har gått 2 år från att du fick ditt hemutrustningslån ska du börja betala tillbaka lånet. CSN skickar inbetalningskort till dig när det är dags att börja betala.
Det tar mellan 1 och 7 år att betala tillbaka lånet om du betalar enligt den betalningsplan som du får från CSN. Du måste betala tillbaka ditt lån även om du flyttar från Sverige.
Här kan du läsa mer om hur du betalar tillbaka hemutrustningslånet:
Filmer om hemutrustningslån
Folder om hemutrustningslån
Läs folder om hemutrustningslån (pdf, 6 MB)
För dig som är lånekontaktperson
Är du handläggare på Migrationsverket, kommunens flyktingmottagning eller hos Arbetsförmedlingen och är registrerad hos CSN för att hjälpa till med ansökningar av hemutrustningslån? På våra partnersidor hittar du mer information för dig som arbetar som lånekontaktperson.