Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

2016-11-23

Studiestartsstöd ska underlätta för arbetslösa att börja studera

Regeringen har föreslagit att ett nytt bidrag för studier ska införas den 1 juli 2017. Bidraget kallas studiestartsstöd. Syftet är att fler långtidsarbetslösa med stort utbildningsbehov ska börja studera och därmed stärka sina möjligheter till arbete. Förslaget ska beslutas under våren 2017.

Studiestartsstödet är ett bidrag som arbetslösa i åldern 25-56 år med stort behov av utbildning på grundskole- eller gymnasienivå föreslås kunna få. Som villkor föreslår regeringen att personen har varit arbetslös och anmäld hos Arbetsförmedlingen under minst sex månader. Personen ska inte heller ha haft studiestöd under de tre senaste åren.

De utbildningar som föreslås ge rätt till studiestartsstöd är utbildningar på grundskole- och gymnasienivå inom komvux samt allmänna kurser på samma nivåer på folkhögskola.

Hur stort är bidraget?

Bidraget föreslås vara på 2 128 kronor per vecka, det vill säga 8 512 kronor för fyra veckor. Den studerande kan få bidraget i 50 veckor för heltidsstudier. Studerande som har vårdnaden om barn ska även kunna få tilläggsbidrag på samma sätt som de som har studiemedel.

Beslutas våren 2017

Riksdagen kommer att fatta beslut om förslaget under våren 2017.

Hjälpte den här sidan dig?
eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster