Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

2017-03-21

Ett nytt studiestartsstöd ökar chansen till utbildning och jobb

Regeringen har föreslagit att ett nytt rekryterande studiestöd ska införas i juli 2017 som en del i kunskapslyftet. Det nya studiestartsstödet ska underlätta för arbetslösa med kort tidigare utbildning att utbilda sig för att kunna få ett jobb. Regeringen har nu lagt fram en proposition om detta till riksdagen.

Studiestartsstödet är ett verktyg som kommuner och Arbetsförmedlingar ska kunna använda i sitt arbete med att rekrytera arbetslösa med stort behov av utbildning på grundskole- och gymnasienivå till studier. Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström höll under tisdagen en pressträff om studiestartsstödet.
- En fullgjord gymnasieutbildning är som en vattendelare på arbetsmarknaden. Vi ser att arbetslösheten minskar för de som har en gymnasieutbildning, medan den ökar för de som inte har det. Jag möter många arbetsgivare som har svårt att få tag på arbetskraft, och då är det ofta en gymnasieutbildning som är kravet, säger Anna Ekström.

Bara bidrag, inget lån

Studiestartsstödet är ett bidrag på cirka 8 500 kronor för fyra veckor, som ska kunna fås under maximalt 50 veckors heltidsstudier. De som har vårdnaden om barn kan även få tilläggsbidrag.
- Vi vet att det är många som drar sig för att ta studielån för att läsa upp sin behörighet. Vi vill inte att detta ska vara ett hinder för dem, därför består studiestartsstödet enbart av bidrag. Studiestartsstödet kommer att ge många människor möjlighet att skaffa sig en gymnasieutbildning, för att sedan kunna utbilda sig vidare, få ett jobb och etablera sig i arbetslivet, säger Anna Ekström.

Läs mer på regeringens webbplats

Riksdagen beslutar senare i vår

Riksdagen kommer nu att behandla regeringens proposition. Beslut från riksdagen förväntas komma senare i vår och efter det ska mer detaljerade regler tas fram och beslutas. De nya reglerna föreslås börja gälla den 2 juli 2017.

Konferenser för att informera om studiestartsstödet

Under april och maj anordnar CSN tillsammans med bland annat SKL, Arbetsförmedlingen och Skolverket, fyra nationella konferenser med syfte att ge kommuner och Arbetsförmedlingar bra förutsättningar för att starta upp arbetet på lokalt plan. Utbildnings- och kunskapslyftsminister Anna Ekström kommer att medverka på konferenserna.

Läs mer om konferenserna

Hjälpte den här sidan dig?
eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster