Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

2018-02-20

CSN kontrollerar inkomster för 2016

Just nu kontrollerar CSN inkomster för dig som haft studiemedel under 2016. Det gör vi genom att jämföra de inkomstuppgifter du lämnat i din studiemedelsansökan med de uppgifter vi fått från Skatteverket. Under vecka 8-10 skickar vi ut brev till dig som är berörd.

Om du haft studiemedel under 2016 och samtidigt haft inkomster över fribeloppet, kan du ha fått för mycket studiemedel. Du kommer då att få ett brev från oss där vi ber dig visa hur din inkomst varit fördelad under året.

Det behöver vi veta eftersom vi tar hänsyn till din inkomst per kalenderhalvår, medan den uppgift vi får från Skatteverket gäller för hela året. Tänk på att du måste redovisa inkomsten för hela året, även om du bara haft studiemedel för ett kalenderhalvår.

Har du tjänat för mycket?

Om du haft högre inkomst än vad du meddelat CSN, kan du ha fått för mycket studiemedel. Då måste du betala tillbaka det du fått för mycket. Det kallas för återkrav. Om du får ett återkrav måste du också betala ränta samt en expeditionsavgift på 100 kronor per år och återkrav.

Om du har svårt att betala tillbaka hela beloppet på en gång, kan du kontakta CSN för att diskutera en betalningsplan. Tänk på att du inte kan få mer studiestöd om du har obetalda återkrav för mer än ett kalenderhalvår.

Har du frågor om dina inkomstuppgifter, ska du kontakta Skatteverket. CSN kan inte ändra de uppgifter vi får från dem.

Mer information

Läs i bilagan Studiemedelsbelopp för studier i Sverige 2016 (pdf, 31 kB) hur hög inkomst du fick ha i förhållande till hur många veckor med studiemedel du fått under 2016.

Om du tjänade mer än fribeloppet, måste du betala tillbaka det du fått för mycket.

Hjälpte den här sidan dig?
eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster