Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se
Du som studerar i Osaka i Japan och vill resa hem på grund av detta, kan försöka boka om din hemresa.
Läs mer...

2018-04-11

Ändrade regler för lån till undervisningsavgifter

Regeringen har beslutat att ändra reglerna för lån till undervisningsavgifter. Det blir nu ett maxbelopp per vecka som du kan låna, till skillnad från idag då du vanligtvis har ett maxbelopp för hela din studietid som du själv kan fördela. De nya reglerna gäller för studier som börjar från och med 1 juli 2018.

Idag kan du oftast själv fördela merkostnadslånet till undervisningsavgiften under de år du studerar med studiemedel. Du har ett maxbelopp som gäller för hela din studietid som du kan fördela (för eftergymnasiala studier cirka 350 000 kronor och för gymnasiala studier cirka 117 000 kronor). Detta blir inte längre möjligt för nya studerande. Du som redan studerar med studiemedel kan fortsätta låna enligt nuvarande regler. Undervisningsavgifter är vanligast i utlandet, men finns även i Sverige.

Så mycket kan du låna enligt de nya reglerna

Beloppen gäller för 2018.

  • För studier på gymnasienivå kommer du som mest att kunna låna 1 456 kronor per vecka för undervisningsavgift.
  • För studier på eftergymnasial nivå kommer du som mest att kunna låna 2 912 kronor per vecka för undervisningsavgift, dock maximalt 349 440 kronor totalt.

Om du ska studera på en eftergymnasial utbildning under 20 veckor innebär det att du under den perioden som mest kan låna 58 240 kronor. Du kan inte låna mer än vad din undervisningsavgift är.

Undervisningsavgiften betalas precis som idag ut månadsvis. Om din skola kräver att du betalar hela terminsavgiften på en gång kan du ansöka om att få hela lånet utbetalt i förskott.

När börjar de nya reglerna att gälla?

De nya reglerna gäller för ansökningar som kommer in från och med den 1 maj 2018 och för studier som påbörjas från och med den 1 juli 2018.

Om du skickar in din ansökan innan den 1 maj kommer du att kunna låna till undervisningsavgifter enligt nuvarande bestämmelser, även om dina studier börjar den 1 juli 2018.

Har du börjat studera innan 1 juli?

Om du har studerat med studiemedel innan den 1 juli 2018 kan du låna till undervisningsavgiften enligt nuvarande regler, oavsett när du skickar in din ansökan. Detta gäller som längst för studier till och med

  • år 2019 på gymnasial nivå
  • år 2023 på eftergymnasial nivå.

Det spelar ingen roll vad du har studerat tidigare.

Varför ändras reglerna?

År 2015 införde regeringen möjligheten att göra ett högre och mer flexibelt uttag av merkostnadslån för undervisningsavgifter, både vid utlandsstudier och för studier i Sverige. Tanken var att ge fler möjlighet att läsa på dyrare utländska universitet, så kallade prestigeuniversitet. Det har visat sig att skuldsättningen bland de studerande har ökat betydligt, samtidigt som ökningen av antalet som studerar vid dessa universitet har uteblivit. Dessutom har bidragsbrotten ökat. Därför vill regeringen nu begränsa utbetalningarna. Förändringen gäller för både studier i utlandet och i Sverige.

Se regeringens pressmeddelande om de ändrade reglerna

Hjälpte den här sidan dig?
eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul