Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

2018-06-28

Körkortslån från CSN ska öka chanserna att få ett jobb

Från och med den 1 september kan vissa arbetslösa låna pengar från CSN för att kunna ta B-körkort, det vill säga körkort för personbil och lätt lastbil. Många arbetsgivare kräver idag att den som söker jobb har körkort, så med körkort kan det vara lättare att få ett jobb.

Det nya statliga körkortslånet är en del av regeringens satsning på att förbättra jobbmatchningen, och det ska öka möjligheterna för arbetslösa att få ett jobb.
- Studier är en möjliggörare för att få jobb, men körkort är också viktigt för att vara attraktiv på arbetsmarknaden. Vi är glada att vi fått regeringens förtroende att administrera körkortslånet, säger CSN:s generaldirektör Christina Forsberg.

Hur mycket kan man låna?

Som mest kan man låna 15 000 kronor. Pengarna betalas ut i förskott som delbelopp, och varje utbetalning är på 5 000 kronor. Trafikskolan och Trafikverket kommer kontinuerligt att rapportera uppgifter om låntagarens kostnader och annat som CSN behöver för att kunna betala ut pengarna. Trafikskolan måste vara godkänd av Transportstyrelsen.

Vem kan ha rätt till körkortslån?

Målgruppen är i första hand vissa arbetslösa i åldern 18-47 år. Villkoren är olika beroende på om personen är 18-24 år eller 25-47 år. Under 2019 avser regeringen att utöka målgruppen. Då ska även unga i åldern 19-20 år som har avslutat en gymnasieutbildning kunna ansöka om körkortslån.

Arbetssökande 18-24 år

Personen ska vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Dessutom måste hen uppfylla ett av de här två villkoren:

  • Personen deltar i Arbetsförmedlingens program i jobb- och utvecklingsgarantin eller i jobbgarantin för ungdomar. Personen måste vara inskriven i programmet den dag ansökan kommer in till CSN.
  • Personen har deltagit i Arbetsförmedlingens etableringsprogram eller haft en etableringsplan i minst tre sammanhängande månader fram till och med dagen innan ansökan kommer in till CSN.
Arbetssökande 25-47 år

Personen ska vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Det måste hen ha varit i minst sex sammanhängande månader fram till och med dagen innan ansökan kommer in till CSN. Dessutom måste personen uppfylla ett av de här två villkoren:

  • Personen har varit arbetslös under hela perioden.
  • Personen har deltagit i ett arbetsmarknadspolitiskt program eller haft en etableringsplan under hela perioden.

Hur går det till att ansöka?

Den som vill ansöka om körkortslån gör det i Mina sidor på csn.se. Det är möjligt att ansöka från och med den 1 september 2018. När personen har fått sitt beslut från CSN och blivit inskriven på en godkänd trafikskola kan hen begära ut sin första utbetalning. Trafikskolan rapporterar sedan de kostnader som personen har till CSN, och personen kan begära ut nya utbetalningar allt eftersom.

Vad krävs för att få utbetalning?

För att få en utbetalning av lånet måste den som har körkortslån skicka in en begäran om utbetalning. Det kan hen göra när trafikskolan eller Trafikverket rapporterat uppgifter till CSN, till exempel om inskrivning och kostnader hen haft för sin körkortsutbildning.

Lånet ska betalas tillbaka

Lånet ska sedan betalas tillbaka. CSN tar även ut ränta på lånebeloppet. Vanligtvis betalar man 300 kronor i månaden. Det innebär att om man lånar 15 000 kronor tar det lite mer än 4 år innan lånet är återbetalt. Det går naturligtvis att betala tillbaka snabbare om man vill. De som tar körkortslån under hösten 2018 börjar betala tillbaka 2021.

Läs mer

Körkortslån för dig som är arbetslös

Hjälpte den här sidan dig?
eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul