Hoppa till innehåll

2019-04-11

Nu har kontrolluppgifter rättats och rätt uppgifter finns nu hos Skatteverket

Du som betalat ränta på ditt återkrav under 2018 och som har lämnat in din deklaration hos Skatteverket kan ha fått ändrade kontrolluppgifter i deklarationen. Detta beror på att felaktiga uppgifter skickades från CSN till Skatteverket. Nu är felen rättade och du behöver godkänna din deklaration. Har du ännu inte deklarerat berörs du inte.

Problemen med kontrolluppgifter för avdragsgill ränta gäller enbart de som betalat återkrav och inte vanliga studielån. Räntan på vanliga studielån är inte avdragsgill. Återkrav betyder att CSN kräver tillbaka studiestöd som du har fått utbetalt men inte haft rätt till.

Problemen med de felaktiga kontrolluppgifterna kan även gälla dig som har betalat både ränta på återkrav och ränta på hemutrustningslån, eftersom de ränteuppgifterna är sammanslagna i din deklaration.

Om du fått ändrade kontrolluppgifter i din deklaration bör du jämföra ränteuppgifterna med uppgifterna i ditt årsbesked från CSN innan du godkänner deklarationen.

Frågor och svar

Varför har du fått ändrade kontrolluppgifter efter att du godkänt din deklaration?

Du har fått ändrade kontrolluppgifter i din redan godkända deklaration på grund av att CSN skickade felaktiga kontrolluppgifter som hämtades upp i Skatteverkets system. Nu är kontrolluppgifterna ändrade och korrekta och därför får du ett meddelande om att du behöver godkänna din deklaration igen.

Varför har mina kontrolluppgifter ändrats i min deklaration?

Det beror på att CSN först skickade fel kontrolluppgifter till Skatteverket angående avdrag för ränta. Därefter har nya och korrekta kontrolluppgifter skickats från CSN till Skatteverket. Du behöver därför logga in och godkänna din deklaration igen.

Om du ska göra avdrag i din deklaration för ränta som du betalat på exempelvis återkrav behöver du alltid kontrollera ränteavdraget, att det stämmer överens med årsbeskedet som du fick från CSN i början av året.

Vilken ränteuppgift är det som är den korrekta och som ska stå i min deklaration?

Den ränteuppgift som står i ditt årsbesked från CSN, är den korrekta uppgiften som du ska ange i din deklaration. Årsbeskedet fick du från CSN i början av 2019. Beroende på hur du har valt att få årsbeskedet så har du fått det via post, din myndighetsbrevlåda eller till Mina sidor på csn.se.

Hur hittar du ditt årsbesked från CSN?

Vi skickade ut ditt årsbesked i början på året. Du fick årsbeskedet på det sätt som du har valt att få det. Exempelvis kan du ha fått det till din myndighetspost, eller till Mina sidor här på csn.se. Eller så har du valt att få det via post till din brevlåda.

Mer om ränta och avdrag i deklaration

Hjälpte den här sidan dig?