Hoppa till innehåll
Du får behålla ditt studiestöd från CSN även om skolan stänger på grund av coronaviruset. Regeringen har också meddelat att de tillfälligt lättar på reglerna för fribeloppet. Syftet är att underlätta för dig som exempelvis behöver gå in och arbeta inom vården och för dig som blivit arbetslös och nu vill börja studera. Fribeloppet slopas därför helt för alla som har studiemedel. Det finns även trygghetsregler för dig som betalar tillbaka på dina studielån, ifall din ekonomi påverkas och du får svårt att betala.
Läs mer...

2019-07-08

Årets pengar slut för det högre bidraget vid utbildningskontrakt

CSN får varje år en summa pengar som ska användas till en högre bidragsdel för studerande med utbildningskontrakt. Årets pengar är nu slut. Studerande som har utbildningskontrakt och ansöker om studiemedel efter den 7 juli 2019, kommer därför att få studiemedel med den ordinarie bidragsdelen.

Vilka studiemedel kan jag få om jag har ett utbildningskontrakt?

Jag har ett utbildningskontrakt och lämnar in min ansökan efter den 7 juli 2019

Du kommer att få studiemedel med ordinarie bidragsdel och en högre lånedel. Om du är inskriven i jobbgarantin för ungdomar eller i jobb- och utvecklingsgarantin hos Arbetsförmedlingen kan du fortfarande ha rätt till studiemedel med en högre bidragsdel.

Jag har redan fått beslut om studiemedel med en högre bidragsdel

Du kommer att få studiemedel i enlighet med ditt beslut, det vill säga med en högre bidragsdel. Om du vill ansöka om mer studiemedel under 2019, exempelvis för en helt ny period, kommer du däremot att få studiemedel med ordinarie bidragsdel och en högre lånedel för den nya perioden.

Jag har ett utbildningskontrakt och har lämnat in min ansökan före den 8 juli, men ännu inte fått något beslut från CSN

Du har fortfarande möjlighet att få studiemedel med högre bidragsdel och en lägre lånedel om du uppfyller alla övriga villkor. Som längst kan du få det högre bidraget till och med den sista december 2019.

Vad är studiemedel med högre bidrag?

Studiemedel består av bidrag och lån. Studerar du på heltid under fyra veckor kan du få 10 676 kronor i studiemedel, varav den ordinarie bidragsdelen är på 3 236 kronor. Om du har rätt till det högre bidraget är bidragsdelen i stället 7 160 kronor.

Vad är ett utbildningskontrakt?

Ett utbildningskontrakt är en överenskommelse mellan en arbetslös ungdom, hans eller hennes hemkommun och Arbetsförmedlingen. Kontraktet syftar till att ungdomen ska börja studera inom komvux eller vid en folkhögskola, med målsättningen att slutföra en gymnasieutbildning. Ungdomar som har ingått ett utbildningskontrakt kan få studiemedel med en högre bidragsdel och en lägre lånedel, men bara så länge pengarna räcker. Det är regeringen som bestämmer hur mycket pengar som ska finnas för högre bidrag till ungdomar som har ett utbildningskontrakt.

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här, då ska du i stället gå till sidan Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller