Hoppa till innehåll

2019-09-13

Palla skolan – en kampanj om skolk och studiebidrag

CSN driver nu en kampanj för att informera gymnasieelever om vad som kan hända med studiebidraget och andra bidrag när man skolkar. På kampanjsajten pallaskolan.se kan eleverna välja vad de behöver – pepp, varning eller hjälp.

Många elever har inte koll på att de kan behöva betala tillbaka studiebidrag om de skolkar. Eller att andra bidrag som familjen har kan dras in, till exempel flerbarnstillägg och bostadsbidrag från Försäkringskassan. Detta kan leda till stora konsekvenser för både eleven och familjen. Därför har CSN tagit fram kampanjen Palla skolan.

På kampanjsajten pallaskolan.se får eleverna på ett enkelt och lättsamt sätt information om vad som kan hända med studiebidraget om de skolkar, samtidigt som de uppmuntras att gå till skolan. De som vill veta mer hittar också länk till mer information om skolk på csn.se. Under september annonserar CSN i sociala medier för att uppmärksamma eleverna om sajten. Pallaskolan.se finns på svenska, engelska, arabiska och dari.

Elever har bidragit till kampanjen

Kampanjen har tagits fram tillsammans med gymnasieelever på fyra olika gymnasieskolor runt om i landet. Eleverna har fått tycka till under hela resans gång, från idé till färdig sajt. CSN har också samverkat med Skolverket, Kronofogden och Försäkringskassan
- Vi har fått väldigt mycket bra input från både eleverna och våra samarbetspartner. Namnet Palla skolan är faktiskt ett förslag som vi fick från en elev, säger Gunilla Nordling, kommunikatör på CSN.

Olika anledningar till frånvaro

Det finns många olika anledningar till skolk och det är också olika hur eleverna vill få informationen - en del vill bli peppade medan andra vill ha en tydlig varning.

Det finns också elever som är hemma för att de mår dåligt. De behöver troligtvis helt andra insatser och kampanjen riktar sig inte till dem. Men under Hjälp får de lite uppmuntran att våga prata om sina problem.

Till pallaskolan.se

Hjälpte den här sidan dig?