Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se
Du som har fått en påminnelseavgift på grund av att autogirodragningen inte gjordes korrekt den 28 december kommer få den avgiften automatiskt borttagen.
Läs mer...

2016-01-16

Antalet äldre med studiemedel ökar

Antalet personer som studerar med studiemedel och är över 45 år har ökat med 3 000 personer om året. Orsaken är dels att åldersgränsen för studiemedel har höjts, dels att det totala antalet studerande med studiemedel har ökat.

CSN har i en ny rapport tittat närmare på de reformer som genomförts för äldre studerande de senaste åren. Åldersgränsen för studiemedel höjdes 2014 från 54 till 56 år. 2006 höjdes gränsen från 50 till 54 år.

2014/2015 var antalet studerande som är 45 år eller äldre 14 400 stycken. Motsvarande siffra under 2006 var 11 500. Drygt tre procent av studiemedelstagarna är äldre än 45 år och en procent är 50 år eller äldre.

Betydande andel kvinnor

Under läsåret 2014/2015 studerade 713 personer i åldern 55-56 år med studiemedel. Av dem var hela 75 procent kvinnor.

- Kvinnor är överrepresenterade i nästan alla studerandegrupper men den kvinnliga dominansen är särskilt stor bland studerande som är lite äldre, säger Carl-Johan Stolt, utredare på CSN.

Arbetar före studierna

De allra flesta äldre som börjar studera är förvärvsarbetande när de påbörjar studierna. Av samtliga studerande med studiemedel i åldern 50–54 år 2011 var det ungefär en fjärdedel som saknade ett arbete innan de påbörjade sina studier.

- De flesta kvinnor som börjar studerar i lite högre ålder är förvärvsarbetande. Männen saknar oftare ett arbete. Vår bedömning är att kvinnor ofta studerar för att utveckla sin yrkesroll, medan män som studerar i högre ålder oftare gör det för att de är arbetslösa, säger Carl-Johan Stolt.

Av dem som var utan arbete när de påbörjade sina studier var en tredjedel förvärvsarbetande två år senare.

- Många som saknade ett arbete när de påbörjade sina studier är verksamma inom vård- och omsorgsområdet efter sina studier, säger Carl-Johan Stolt.

Till rapporten Studiemedel till äldre studerande (pdf, 611 kB)

För mer information: Carl Johan Stolt, utredare vid CSN, 070-341 85 14.

Presskontakt: Klas Elfving, pressekreterare CSN, 076-1196551.

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul