Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

2016-02-05

Stor ökning av studerande som får avslag på sina studiemedel

2009/10 fick 3,0 procent av alla som ansökte om studiemedel avslag på sina ansökningar på grund av bristande studieresultat. 2013/14 var samma siffra 8,4 procent.

- Ökningen fortsätter även under 2015. Våra senaste siffror visar att cirka 42 000 personer eller 9,2 procent fick avslag på sina studiemedel på grund av bristande studieresultat läsåret 2014/15, säger Andreas Dahlkvist, utredare hos CSN.

Skärpt lagstiftning

Den viktigaste förklaringen till ökningen är att lagstiftningen skärptes den 1 juli 2010. Motivet till lagändringen var att öka genomströmningen i utbildningarna.

- Det finns tecken som tyder på att genomströmningen i högskolan har ökat på senare tid. Till exempel har en lägre andel av studiemedelstagarna låga studieresultat nu än tidigare. Om det beror på regelskärpningen eller andra faktorer kopplat till utbildningssituationen är svårt att uttala sig om, säger Andreas Dahlkvist.

En högre andel av de studerande hämtar igen de resultat de släpat efter med.

- Det är positivt att en högre andel som får avslag återkvalificerar sig och kan beviljas studiemedel på nytt. Fler återkvalificerar sig dessutom snabbare än tidigare, säger Andreas Dahlkvist.


Skillnader mellan könen

Män får oftare avslag än kvinnor. Det beror på att män oftare har otillräckliga studieresultat. Tydligt är även att komvuxstuderande på gymnasienivå oftare får avslag än studerande på eftergymnasial nivå.

På eftergymnasial nivå är andelen som får avslag högst bland studerande på fristående kurser och på utbildningar inom områdena naturvetenskap, matematik och data.

Flertalet av dem som får avslag på sin ansökan anger inget särskilt skäl till varför de inte klarat studieresultaten. Bland dem som anger skäl, är sjukdom den vanligaste orsaken som anförs.

Till rapporten Förändrad studieresultatprövning (pdf, 1 MB)

För mer information:
Andreas Dahlkvist, utredare vid CSN:s utvärderings- och statistikkontor, 070-274 90 18.
Pernilla Björck, verksjurist vid CSN:s rättsavdelning, 060-14 63 17.

Presskontakt: Klas Elfving, pressekreterare CSN, 076-119 65 51.

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul