Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

2016-03-03

Fortsatt högtryck i studiestödet

Rekordmånga personer fick studiemedel för eftergymnasiala studier under 2015. Däremot minskar antalet studerande som har studiemedel på gymnasiet något. Det visar CSN:s årsredovisning.

Cirka 341 000 personer fick studiemedel för eftergymnasiala utbildningar (bland annat högskola, universitet och yrkeshögskola) under 2015. Det är en rekordnivå.

- Stora ungdomskullar har lämnat gymnasiet de senaste åren. Många av dem har studerat vidare och finns fortfarande kvar i studier. Vi bedömer även att arbetsmarknadsläget för unga bidrar till den höga efterfrågan på studiestöd, säger Christina Forsberg, tillförordnad generaldirektör vid CSN.

Totalt fick cirka 475 000 personer studiemedel i Sverige under förra året. 33 200 personer studerade i utlandet med studiemedel. Cirka 113 000 personer, 6 000 färre än 2014, fick studiemedel för studier på gymnasienivå. 22 000 personer fick studiemedel på grundskolenivå förra året.

Fler polisanmälningar

CSN betalade ut 27,6 miljarder kronor i studiemedel under 2015, cirka två miljarder kronor mer än 2014. Ökningen beror på att en högre andel studerande tar studielån och att lånebeloppet i studiemedlet höjdes i januari 2015.

Statens utestående fordran för studielån uppgick den 31 december 2015 till 208 miljarder kronor. Cirka 1,5 miljoner personer har en skuld till CSN.

Under 2015 förstärkte CSN arbetet med att förhindra bidragsbrott och säkerställa att studiestöd bara hamnar hos dem som har rätt till det. Antalet polisanmälningar ökade från 159 stycken 2014 till 260 polisanmälningar under 2015.

Bra resultat för CSN

Trots högtrycket visar CSN ett gott resultat. Handläggningstiderna för ansökningar om studiemedel i Sverige är fortsatt korta och väntetiden i telefon är bra.

Åtta av tio kunder är nöjda med CSN:s service. Kvaliteten i ärendehanteringen är hög inom de flesta av verksamhetsområdena.

- Glädjande är att fler och fler av våra kunder både använder och uppskattar våra e-tjänster. Under 2015 hade vi cirka 13 miljoner besök i Mina sidor, det är en tydlig ökning jämfört med tidigare år, säger Christina Forsberg.

Till CSN:s årsredovisning (pdf, 3 MB)

För ytterligare kommentarer och kontakt med CSN:s tillförordnade generaldirektör, Christina Forsberg: kontakta CSN:s pressekreterare Klas Elfving, 076-119 65 51.

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul