Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

2016-03-07

Yngre män avbryter oftast studierna på komvux

Tusentals studerande på komvux avbryter helt eller delvis studierna varje år. Män i de yngre åldrarna är den grupp som oftast avbryter sina studier.

Vanligaste orsakerna till avbrotten är bristande motivation eller ett arbete konkurrerar med studierna, visar en ny rapport från CSN.

CSN har följt en grupp studerande på komvux under en längre period. Drygt fyra procent i gruppen avbryter studierna helt och hållet. 30 procent av de studerande avbryter en eller flera kurser.

Fem procent av männen avbryter studierna helt, det är en högre andel jämfört med kvinnorna. Skillnaderna mellan könen syns även i avbrott på enstaka kurser.

- En trolig förklaring är att män generellt sett lyckas sämre i sina studier än kvinnorna – oavsett ålder och utbildningsnivå, säger Andreas Dahlkvist, utredare hos CSN.

Studiemedlet inte avgörande

Vanliga orsaker till de avbrutna studierna är bristande motivation eller att den studerande väljer att arbeta i stället.

- Få studerande uppger att studiemedlet i sig skulle vara den huvudsakliga orsaken till avbrottet. Däremot kan det i vissa fall bidra till beslutet att avbryta studierna, till exempel för att studiemedlen inte täcker utgifterna, säger Andreas Dahlkvist.

Avbrott kan få negativa konsekvenser

Ett avbrott i studierna kan ge negativa effekter för den enskilde. Till exempel får en högre andel i den aktuella gruppen beslut om återkrav på sina studiemedel. Återkraven blir ofta föremål för betalningskrav hos Kronofogden.

- Ett avbrott innebär också ofta ett avslut på studierna med studiemedel. En betydligt lägre andel i gruppen som avbryter studierna får senare nya studiemedel jämfört med andra studerande, säger Andreas Dahlkvist.

Cirka 86 800 personer fick studiemedel för studier på komvux under 2015 .

För mer information:
Andreas Dahlkvist, utredare vid CSN:s utvärderings- och statistikkontor, 060-14 63 73, 070-274 90 18

Presskontakt: Kristina Werner, kommunikatör CSN, 070-2589313.

Studiemedelstagare som avbryter komvuxstudier (pdf, 865 kB)

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul