Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se
I kväll utför vi tekniskt underhåll av våra e-tjänster mellan kl. 02.00-03.30. Följande tjänster är stängda under tiden för underhållet: Mina sidor Mina sidor appen Mina tjänster E-postformuläret

2016-04-28

Högre andel av de studerande tar studielån

En högre andel av de studerande väljer att ta studielån för att finansiera sina studier. Och fler väljer att studera ekonomi i utlandet. Det visar CSN:s nya årsrapport.

De senaste tre åren har lånebenägenheten bland de studerande ökat. Tidigare hade lånebenägenheten minskat kontinuerligt sedan studielånsreformen 2001. Under 2015 tog 69,2 procent av studiemedelstagarna lån.

- De äldre studiemedelstagarna har ökat i andel av den totala antalet studerande. Och de är mer benägna att låna än studerande som är yngre än 25 år, säger Andreas Dahlkvist, utredare vid CSN:s utvärderings- och statistikkontor.

Samtidigt fortsätter skuldsättningen bland de studerande att öka. Jämfört med året innan har skulden för nya återbetalningsskyldiga låntagare ökat med cirka 4 900 kronor under 2015.

Trendbrott när det gäller utlandsstudier

Antalet studerande som studerar utomlands minskar något för första gången sedan 2008. Fortfarande är USA det populäraste landet, tätt följt av Storbritannien. Det går också att konstatera att det blivit allt mer populärt att studera ekonomi i utlandet.

- Däremot fortsätter antalet läkarstuderande i utlandet att minska. Det bedömer vi bero på att det blivit fler platser på läkarlinjen i Sverige, säger Andreas Dahlkvist.

Fler studerande med utländsk bakgrund

CSN märker även att fler utländska medborgare kommer till Sverige. Fler studerande får det så kallade extra tillägget på gymnasiet. Extra tillägg ges till studerande i inkomstsvaga hushåll. Under 2015 ökade antalet som fick bidraget med 15 procent eller cirka 3 000 studerande.

- Det beror på att betydligt fler ensamkommande flyktingbarn kommit till Sverige under 2015 jämfört med tidigare. Vi bedömer att den ökningen håller i sig framöver, säger Andreas Dahlkvist.

Till CSN:s nya årsrapport (pdf, 1 MB)

För mer information: Andreas Dahlkvist, utredare vid CSN:s utvärderings- och statistikkontor, 060-146373, 070-2749018.

Presskontakt: Klas Elfving, pressekreterare CSN, 076-1196551

Hjälpte den här sidan dig?
eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul