Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

2016-05-01

CSN kommenterar rapport från Riksrevisionen

Riksrevisionen lyfter i en ny rapport fram att CSN bör vidta åtgärder för att höja inbetalningarna från utlandet.

- Det är ett av våra viktigaste uppdrag. För närvarande genomför vi en rad åtgärder för att få fler låntagare i utlandet att betala, säger Boel Magnusson, chef för CSN:s inbetalningsavdelning.

CSN driver tusentals kravärenden mot utlandsbosatta låntagare varje år. Myndigheten kontaktar, kommunicerar med låntagare och vidtar kravåtgärder när det behövs. Utvalda fall tas även till domstol.

- Vi har höjt tempot i det här arbetet på senare år. Men det tar tid att höja inbetalningsgraden totalt sett. Därför gäller det att jobba tålmodigt, säger Boel Magnusson.

Flera fall till domstol

CSN har drivit hundratals fall till domstolar runt om i världen de senaste åren. I fjol vann CSN ett par uppmärksammade och viktiga mål USA, där den högsta andelen dåliga betalare av svenska studielån finns.

- Vi har nu betydligt bättre möjligheter att driva in studielån i USA. Vi planerar att driva fler ärenden till domstol i Europa och USA det kommande året. Det hoppas vi ska ge effekt på inbetalningsgraden i stort, säger Boel Magnusson.

Regelverket har skärpts när det gäller indrivning av studielån de senaste åren. CSN ser nu gärna att fler internationella överenskommelser sluts för att öka inbetalningarna av studielån.

- Inom skatteområdet har det varit lyckat. Det vore bra om ett liknande arbete tog fart när det gäller studielån. Det skulle sannolikt göra att fler börjar betala sina skulder, säger Boel Magnusson.

Lättare med kortbetalningar

I övrigt arbetar CSN även med förenkla kortbetalningar från utlandet ytterligare. CSN planerar även att jobba med så kallade prediktiva analyser för att få bättre kontroll över vilka grupper som riskerar att bli så kallade dåliga betalare.
Riksrevisionen lyfter även fram att CSN inte använder samma modell som staten i övrigt när det gäller beräkningen av osäkra fordringar.

- Vi tycker att den modell vi valt ändå fungerar ändamålsenligt i enlighet med budgetlagens bestämmelser. Vi har en lösning där vi direkt avsätter pengar för framtida förluster för studielån, säger Jan Söderholm, ekonomichef vid CSN.

Kontakt med Boel Magnusson eller Jan Söderholm: Klas Elfving, pressekreterare CSN, 076-1196551.

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul