Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se
Vi utför tekniskt underhåll av våra e-tjänster mellan kl. 02-03.30. Följande tjänster är stängda under tiden för underhållet: Mina sidor Mina sidor appen Mina tjänster E-postformuläret

2016-11-13

Mer inbetalningar på studielån från utlandsbosatta

CSN:s utökade arbete med att driva in studielån i utlandet börjar nu ge resultat. En högre andel låntagare betalar in när CSN får kontakt med dem, och CSN:s utökade inkassoåtgärder världen över genererar mer inbetalningar.

CSN har under de senaste åren intensifierat arbetet med att driva in inbetalningar av studielån från utlandsbosatta låntagare. I vintras drev myndigheten ett pilotfall till domstol i Kalifornien. CSN vann fallet, och låntagaren har nu börjat betala in.

Sedan dess har CSN utökat ansträngningarna ytterligare - över hela världen. Under årets första åtta månader har CSN inlett 550 utredningar om uppsägningar av hela studielånet till direkt betalning för låntagare runt om i världen. Motsvarande siffra för hela 2015 var 374 ärenden.

CSN har haft personlig kontakt med ett flertal i gruppen, många boende i USA. Jämfört med samma period förra året har CSN fått in tre gånger så mycket pengar från den aktuella gruppen.

- Det är väldigt viktigt att få i gång betalningarna, det är bäst både för oss och låntagaren. Vi vill helst slippa gå till domstol, säger Linda Edlund, kontorschef i Umeå.

Ny dom i Australien

Samtidigt räds inte CSN att dra studielån till domstol i utlandet. Bara för några veckor sedan fick myndigheten besked om ett positivt domslut i Australien, det första någonsin i det landet.

I USA är dessutom sex nya fall på väg upp i domstol. I Storbritannien har CSN 74 ärenden i domstol, i 17 av dem har CSN fått domar som överlämnats för utmätning. I Norge har CSN under 2016 börjat använda ett ”snabbspår” hos motsvarigheten till Kronofogden, Namsmannen. Det har gjort att 74 nya låntagare nu är föremål för indrivning i Norge.

Fler länder med inkasso

CSN har även utökat antalet länder där inkassoåtgärder bedrivs – från 75 länder till 140 länder under 2016. Av de ärenden som CSN driver till inkasso i utlandet har inbetalningsgraden ökat från 10 procent till 13 procent. Januari-September 2016 har CSN skickat drygt 10 500 ärenden för inkasso i utlandet.
- Det finns en högre andel dåliga betalare i utlandet än i Sverige. För att vi ska kunna erbjuda ett generöst studiestöd i framtiden behöver så många som möjligt utomlandsbosatta betala av sina studielån, säger Linda Edlund.

Totalt finns cirka 58 600 återbetalningsskyldiga låntagare med svenska studielån i utlandet. 84 procent i gruppen betalar tillbaka på sina studielån – CSN vill höja den andelen ytterligare. De utlandsbosatta är cirka 4 procent av alla som har svenska studielån.

För mer information: Linda Edlund, kontorschef vid CSN, 070-3764937.

Presskontakt: Klas Elfving, pressekreterare CSN, 076-1196551.

Hjälpte den här sidan dig?
eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul