Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se
Ikväll utför vi tekniskt underhåll av våra e-tjänster. Tjänsterna är därför stängda från torsdag kl. 17.00 till fredag kl. 02.00.
Läs mer...

2016-11-13

Mer inbetalningar på studielån från utlandsbosatta

CSN:s utökade arbete med att driva in studielån i utlandet börjar nu ge resultat. En högre andel låntagare betalar in när CSN får kontakt med dem, och CSN:s utökade inkassoåtgärder världen över genererar mer inbetalningar.

CSN har under de senaste åren intensifierat arbetet med att driva in inbetalningar av studielån från utlandsbosatta låntagare. I vintras drev myndigheten ett pilotfall till domstol i Kalifornien. CSN vann fallet, och låntagaren har nu börjat betala in.

Sedan dess har CSN utökat ansträngningarna ytterligare - över hela världen. Under årets första åtta månader har CSN inlett 550 utredningar om uppsägningar av hela studielånet till direkt betalning för låntagare runt om i världen. Motsvarande siffra för hela 2015 var 374 ärenden.

CSN har haft personlig kontakt med ett flertal i gruppen, många boende i USA. Jämfört med samma period förra året har CSN fått in tre gånger så mycket pengar från den aktuella gruppen.

- Det är väldigt viktigt att få i gång betalningarna, det är bäst både för oss och låntagaren. Vi vill helst slippa gå till domstol, säger Linda Edlund, kontorschef i Umeå.

Ny dom i Australien

Samtidigt räds inte CSN att dra studielån till domstol i utlandet. Bara för några veckor sedan fick myndigheten besked om ett positivt domslut i Australien, det första någonsin i det landet.

I USA är dessutom sex nya fall på väg upp i domstol. I Storbritannien har CSN 74 ärenden i domstol, i 17 av dem har CSN fått domar som överlämnats för utmätning. I Norge har CSN under 2016 börjat använda ett ”snabbspår” hos motsvarigheten till Kronofogden, Namsmannen. Det har gjort att 74 nya låntagare nu är föremål för indrivning i Norge.

Fler länder med inkasso

CSN har även utökat antalet länder där inkassoåtgärder bedrivs – från 75 länder till 140 länder under 2016. Av de ärenden som CSN driver till inkasso i utlandet har inbetalningsgraden ökat från 10 procent till 13 procent. Januari-September 2016 har CSN skickat drygt 10 500 ärenden för inkasso i utlandet.
- Det finns en högre andel dåliga betalare i utlandet än i Sverige. För att vi ska kunna erbjuda ett generöst studiestöd i framtiden behöver så många som möjligt utomlandsbosatta betala av sina studielån, säger Linda Edlund.

Totalt finns cirka 58 600 återbetalningsskyldiga låntagare med svenska studielån i utlandet. 84 procent i gruppen betalar tillbaka på sina studielån – CSN vill höja den andelen ytterligare. De utlandsbosatta är cirka 4 procent av alla som har svenska studielån.

För mer information: Linda Edlund, kontorschef vid CSN, 070-3764937.

Presskontakt: Klas Elfving, pressekreterare CSN, 076-1196551.

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul