Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

2016-12-16

Obetalda studielån i utlandet krävs in via tillgångar i fastigheter i Sverige

CSN testar en ny metod för att få in pengar från utlandsbosatta låntagare som inte betalar tillbaka studielånen. Via Lantmäteriet har CSN börjat undersöka om låntagarna har tillgångar i form av fastigheter. Och resultatet är hittills gott.

Utlandsbosatta låntagare är sämre på att betala tillbaka studielånen än personer som bor i Sverige. CSN bedriver sedan ett antal år tillbaka ett antal åtgärder för att förändra detta.

Sedan i somras har CSN börjat skicka uppgifter om ett antal dåliga betalare i utlandet till Lantmäteriet, det handlar om personer som inte betalat något på deras studielån under flera års tid. CSN har frågat Lantmäteriet om låntagarna har tillgångar i Sverige i form av fastigheter.

I det första svaret visade det sig att cirka 150 personer med obetalda studielån i utlandet har tillgångar i form av fastigheter i Sverige. Det kan handla om personer som äger fastigheter i Sverige på egen hand, eller tillsammans med andra.

Flera betalar mer än vad de behöver

CSN har nu börjat skicka över ärendena till Kronofogden för utmätning av tillgångarna i fastigheterna. Redan innan Kronofogden har mätt ut några tillgångar har 18 personer bosatta i Norge och USA börjat betala in på sina studielån.

Totalt har 733 000 kronor kommit in till CSN i dessa ärenden. Ett flertal av låntagarna har betalat in mer än de behövt.

- Totalt uppgår de obetalda årsbeloppen i de här fallen till knappt fem miljoner kronor. Vi har goda förhoppningar om att få in de beloppen genom den här piloten. Vi räknar även med att arbetssättet ska vara en del av vårt ordinarie arbete på sikt, säger Linda Edlund.

CSN testar för närvarande en rad åtgärder för att få in mer betalningar från utlandet. Flera av dessa har börjat ge effekt - i januari kommer CSN att återrapportera till regeringen om hur den totala utvecklingen sett ut de senaste åren och förslag på ytterligare åtgärder.

För mer information: Linda Edlund, kontorschef vid CSN i Umeå, 070-3764937.

Presskontakt: Klas Elfving, pressekreterare CSN, 076-1196551.

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul