Arbetar med studiestartsstödet – för dig på Arbetsförmedlingen och kommunen
Studerande ansöker om studiestartsstöd via sin hemkommun. Här kan du läsa om hur du gör för att hjälpa studerande att ansöka om studiestartsstöd och hur ni hanterar era behörigheter till tjänsterna. Du hittar även informationsmaterial som du kan använda i vägledningssamtalet.
Film om studiestartsstöd
Filmen är textad på olika språk (klicka på kugghjulet i filmen och välj språk) och finns även syntolkad
Med anledning av coronapandemin
Under hösten 2020 och hela 2021 har det varit sänkt krav på arbetslöshet med anledning av coronapandemin. För studier från och med den 1 januari 2022 gäller ordinarie regler.
Vad gäller då vid nästa ansökan för studerande som fortsätter att studera under 2022? Om den studerande blivit beviljad studiestartsstöd utifrån det tillfälligt lägre villkoret på arbetslöshet, kan personen fortsatt få studiestartsstöd även efter 2021. Detta gäller så länge som den studerande inte gör ett uppehåll i sina studier på sex månader eller mer, och så länge som hen uppfyller övriga villkor för att få studiestartsstöd.
Ansökan om studiestartsstöd
För att hjälpa den sökande att ansöka om studiestartsstöd, och för att hålla koll på kommunens budget för studiestartsstödet finns en e-tjänst på csn.se. Den heter Studiestartsstöd och ligger i Mina tjänster. Mina tjänster är CSN:s webbtjänst för partners.
Behörighet till tjänster
För att kunna använda tjänsterna för studiestartsstödet behöver du behörighet. Varje kommun ansvarar för sina egna behörigheter. Ni behöver därför ha en utsedd behörighetsadministratör. Behörighetsadministratörens uppgift är att dela ut behörighet till de personer som ska använda e-tjänsten. Det finns ingen antalsbegränsning i behörighetssystemet.
Till e-tjänsten finns det två olika behörigheter:
- Behörighet för tjänsten Ansöka om studiestartsstöd. Här hjälper kommunen den sökande att ansöka om studiestartsstöd. Här ska kommunen också registrera beslutet om den sökande tillhör målgruppen.
- Behörighet för tjänsten Se budget. Här visas uppgifter om anslaget för studiestartsstöd och hur mycket av kommunens budget för studiestartsstöd som finns kvar.
På alla kommunala vuxenutbildningar finns det redan idag utsedda behörighetsadministratörer. De administrerar de användare som rapporterar uppgifter om utbildningar och studerande i Mina tjänster. Det går bra att ge samma person rätt att administrera behörigheterna även för de som ska använda tjänsterna för studiestartstödet.
Anmälan och avtal för kommunen
För att ta del av anslaget för studiestartsstödet behöver kommunen göra en anmälan till CSN. Då blir kommunen även ansluten till de e-tjänster som behövs för att kunna hantera studiestartsstödet. Anmälan gör ni genom att kommunen skriver under och skickar in ett avtal. Avtalet har tagits fram av CSN i samråd med företrädare för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Din kommun behöver bara göra anmälan en gång.
Informationsmaterial om studiestartsstöd
Här hittar du material som du kan använda när du informerar om studiestartsstödet:
Information på csn.se
Vill du veta mer om regelverket kring studiestartsstödet, är det sidorna på csn.se du ska besöka.
Folder och beloppsblad
Du kan beställa foldern i blankettbeställningen. Foldern har artikelnummer 2812A.
Klicka på bilden för att se hela foldern.
Informationsblad om studiestartsstöd på olika språk
Informationsbladen riktar sig till utländska medborgare och finns på svenska, engelska, arabiska, dari, farsi, franska, ryska, somaliska, spanska och tigrinja. Det heter "Studiestartsstöd vid arbetslöshet (CSN nr 2813)" och går att ladda ner från csn.se under Blanketter samt under Other languages. Det går också att beställa i Blankettbeställningen.
Informationsblad för utländska medborgare om studiestartsstöd (svenska)