Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se
Du som har fått en påminnelseavgift på grund av att autogirodragningen inte gjordes korrekt den 28 december kommer få den avgiften automatiskt borttagen.
Läs mer...

2017-08-21

Rapportera fullständiga studievägskoder

När du rapporterar studerandeuppgifter till CSN ska du också meddela den studerandes individuella studievägskod. För att du ska se studievägskoderna i tjänsten Studeranderapportering, måste du först ha registrerat dem i tjänsten Studietider och utbildningar.

Det är viktigt att du rapporterar de studerandes fullständiga studievägskoder, inklusive eventuella inriktningar. Annars kan SCB behöva kontakta dig för att få in uppgifterna i efterhand.

Det ska framgå av studievägskoden vilken utbildning den studerande läser, exempelvis om det är en utbildning där det krävs ett särskilt tillstånd från Skolverket eller Skolinspektionen, eller om den studerande läser en lärlingsutbildning.

För att kunna rapportera den studerandes individuella studievägskod måste du först registrera skolans studievägskoder i tjänsten Studietider och utbildningar i Mina tjänster. När du sedan ska rapportera studerandeuppgifter i tjänsten Studeranderapportering finns studievägskoderna inlagda, och du behöver endast välja rätt kod för respektive studerande.

Vad är en studievägskod?

Studievägskoden består av mellan två till nio tecken och beskriver det program och inriktning den studerande läser. De två första tecknen innehåller programförkortningen och de tre nästkommande indikerar den studerandes eventuella inriktning. Kontrollera att alla elever som går en inriktning i årskurs 2 eller 3 har motsvarande studievägskod. De allra flesta studievägskoder är antingen två eller fem tecken lång, men i vissa fall kan den vara upp till nio tecken lång. Det kan vara i de fall som den studerande går på en lärlingsutbildning eller en utbildning som kräver ett särskilt beslut från Skolverket eller Skolinspektionen. Dessa utbildningar är:

  • Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU)
  • Riksidrottsgymnasium (RIG)
  • Särskild variant
  • Särskild variant inom estetiska området
  • Riksrekryterande särskild variant
  • Riksrekryterande program
  • Riksrekryterande program med egna examensmål
  • Riksrekryterande spetsutbildning på estetiska programmet
  • Spetsutbildning

Studievägskoderna används av Skolverket och Statistiska centralbyrån för statistik och uppföljning. Om studievägskoderna som rapporteras in är felaktiga, skickar SCB en särskild blankett som du får fylla i.

Mer information om studievägskoder och förteckning över vilka som finns hittar du på Skolverkets webbplats.

Artikel från CSN:s nyhetsbrev för rapportörer på gymnasieskolor - augusti 2017

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul