Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

2017-08-30

Dags att rapportera påbörjade studier

Kom ihåg att rapportera påbörjade studier direkt när de studerande börjat studera. Annars kommer de studerande få vänta på sin utbetalning.

Du intygar att studierna är påbörjade genom att registrera den studerande på den kurs eller de kurser som hen påbörjat. I vissa skolsystem gör du detta genom att "studieförsäkra". Du kan tidigast rapportera uppgiften samma dag som den studerande har påbörjat studierna. Du kan alltså inte rapportera i förväg.

Studerande med studiemedel och studiestartsstöd

CSN får bara betala ut studiemedel och studiestartsstöd om det kan styrkas att den studerande studerar enligt det han eller hon ansökt och beviljats studiestöd för. Både skolan och den studerande själv måste intyga att studierna påbörjats.

Påminn gärna de studerande om att de också måste lämna studieförsäkran för att få sina pengar utbetalda. Det gör de enklast i Mina sidor eller via CSN:s app.

Studerande med studiehjälp

För att studerande med studiehjälp ska hinna få beslut och utbetalning den 29 september måste du rapportera senast den 20 september. Du kan läsa mer om rapportering av studerande med studiehjälp här.

Hur ska du rapportera?

Hur du gör när du rapporterar påbörjade studier beror bland annat på vilken skolform du rapporterar för. Du kan läsa mer om studeranderapportering på csn.se/partner. Där hittar du också användarhandböcker och rutinbeskrivningar.

Studeranderapportering

Användarhandböcker och stödmaterial

Behörighet för att rapportera i Mina tjänster

För att rapportera i Mina tjänster behöver du behörighet.

Rapportörer på yrkeshögskolor, högskolor som inte rapporterar via Ladok och övriga eftergymnasiala utbildningar hanterar sina behörigheter själva. Det gäller också för dig som arbetar på en folkhögskola eller komvux som rapporterar via fil. Den person på skolan som är behörighetsadministratör ger dig behörigheten. Om du inte vet vem på skolan som är behörighetsadministratör, eller om du har andra frågor som rör rapporteringen kan du ringa till CSN:s skoltelefon, 0771- 276 400. Kom ihåg att ha din skolkod nära till hands när du ringer.

Rapportörer på gymnasieskolor och rapportörer på de komvux och folkhögskolor som inte rapporterar via fil får sina behörigheter från CSN. Den person på skolan som är behörighetsansvarig beställer behörigheterna på en blankett. Blanketten skickas till CSN.

Läs mer om behörigheterna här

Artikel från CSN:s nyhetsbrev nr 7 - 2017

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul