Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

2017-10-03

De flesta kommuner anslutna till studiestartsstödet

En av regeringens viktigaste utbildningssatsningar inom kunskapslyftet är införandet av studiestartsstödet. Hittills har 271 kommuner skrivit avtal med CSN om att börja använda studiestartsstödet. 19 kommuner har ännu inte skrivit avtal.

Den 15 september var den sista dagen för Sveriges kommuner att anmäla sig för att ta del av studiestartsstödet för 2017. Det går fortfarande bra att anmäla sig för att ta del av studiestartsstödet från 2018.

Eftersom inte alla kommuner valt att anmäla sig i år sker fördelningen av budget på färre kommuner än beräknat. Arbetar du med budgeten för studiestartsstödet på din kommun? Logga gärna in i Mina tjänster för att hålla koll på din kommuns budget.

Kommer att bli fler

Hittills har omkring 500 personer ansökt om studiestartsstöd, omkring 300 studerande har beviljats stödet. CSN har hittills beviljat studiestartsstöd med ett belopp som sammanlagt motsvarar omkring 10 miljoner kronor.
- Vi räknar och hoppas på att fler kommer att utnyttja studiestartsstödet framöver. Det är inte ovanligt att det tar lite tid innan den här typen av reformer får genomslag, säger Joacim Strömblad, utredare på CSN.

Lokala riktlinjer

För att kunna hantera studiestartsstödet på ett bra sätt ska alla kommuner ta fram riktlinjer för att hantera studiestartsstödet. På så sätt sätter varje kommun sina egna ramar för vilka grupper som kan komma i fråga för stödet.

Förutom riktlinjer måste kommunerna även få till ett samarbete med Arbetsförmedlingen för att tillsammans hitta personer i målgruppen och rekrytera dem till studier.

På många kommuner arbetar man fortfarande med riktlinjerna och det skulle kunna vara en anledning till varför det inte kommit in så många ansökningar än så länge.

Artikel från CSN:s nyhetsbrev nr 8 - 2017

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul