Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se
Du som har fått en påminnelseavgift på grund av att autogirodragningen inte gjordes korrekt den 28 december kommer få den avgiften automatiskt borttagen.
Läs mer...

2017-10-04

Avbrutna studier och andra ändringar

Under terminens första veckor är det många som avbryter sina studier. Om den studerande avbryter sina studier eller ändrar sin studieplan ska både skolan och den studerande meddela ändringen till CSN. Det är viktigt för att den studerande ska få rätt belopp utbetalt och slippa få problem med studiemedlen eller studiestartsstödet i efterhand.

Förutom studieavbrott kan en ändring exempelvis vara ökad eller minskad studieomfattning eller ändrad längd på studieperioden.

Många gånger har den studerande redan fått sin utbetalning när studierna avbryts. Det innebär att den studerande kan ha fått pengar som han eller hon inte längre har rätt till – pengar som måste betalas tillbaka.

Det här är skolans ansvar

Det är viktigt att skolan rapporterar studieavbrott och andra ändringar så fort de inträffar. Ju tidigare vi får reda på ändringarna, desto snabbare kan vi ändra beslutet och justera utbetalningarna. Därmed kan den studerande undvika onödiga återkrav på grund av att han eller hon fått för mycket utbetalt.

Det här är den studerandes ansvar

Den studerande måste också anmäla alla ändringar som kan påverka hur mycket studiemedel eller studiestartsstöd hen kan få. Det snabbaste sättet är att använda tjänsterna i Mina sidor på www.csn.se.

Om den studerande har en e-legitimation kan hen enkelt skriva under och skicka in ändringen direkt på webben. Uppmuntra därför gärna den studerande att skaffa en e-legitimation. En anmälan av studieavbrott kan skickas in direkt på webben även med personlig kod.

Om e-legitimation

Studerande med studiemedel kan använda tjänsten ”Räkna ut hur mycket du kan få” för att se hur ändringen påverkar studiemedlen.

Om den studerande vill lämna tillbaka pengar

Den studerande kan också välja att betala tillbaka de pengar som betalats ut. Då måste han eller hon kontakta CSN senast 30 dagar efter utbetalningen. De veckor med studiemedel eller studiestartsstöd som betalas tillbaka räknar vi inte som använda. Vi räknar även bort de veckorna när vi nästa gång prövar studieresultaten.

Läs mer om studieavbrott och andra ändringar

Anmäl ändringar (högskola)

Anmäl ändringar (komvux, folkhögskola, gymnasium)

Anmäl ändringar (övriga utbildningar)

Anmäl ändringar (utomlands)

Anmäl ändringar (studiestartsstöd)

Artikel från CSN:s nyhetsbrev nr 8 - 2017

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul