Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se
Du som har fått en påminnelseavgift på grund av att autogirodragningen inte gjordes korrekt den 28 december kommer få den avgiften automatiskt borttagen.
Läs mer...

2017-10-24

Bidrag och skolk på gymnasiet

Går den studerande ett lärlingsprogram? Eller har familjen låga inkomster? Då finns möjlighet att söka mer bidrag från CSN, förutom studiebidraget. Det är många ungdomar och familjer som inte vet om det.

Lärlingsersättning

Lärlingsersättning är ett bidrag för måltider och resor som studerande kan få när hen är lärling på en arbetsplats. För att kunna få lärlingsersättning måste den studerande gå på en gymnasial lärlingsutbildning i gymnasieskolan där delar av utbildningen är på en arbetsplats. I dagsläget är det inte möjligt för studerande på introduktionsprogram i gymnasieskolan att få lärlingsersättning, men regeringen föreslår i statsbudgeten för 2018 att det ska ändras.

Lärlingsersättning

Extra tillägg

Om den studerandes familj har en inkomst som är lägre än 125 000 kronor före skatt mellan den 1 juli och den 30 juni kan den studerande ansöka om extra tillägg. Extra tillägget är mellan 285 och 855 kronor i månaden beroende på familjens inkomst. Även den som är under 16 år och läser på gymnasiet kan få extra tillägg.

Extra tillägg

Skolk påverkar rätten till bidragen

En annan viktig sak för ungdomarna och familjerna att veta är att skolk kan medföra att alla bidrag från CSN dras in. Då kan även bidrag från Försäkringskassan påverkas, till exempel familjens bostadsbidrag och flerbarnstillägg. Om den studerande fått pengar som hen inte haft rätt till, måste de betalas tillbaka till CSN. I första hand görs det genom att vi justerar kommande utbetalningar. Om det inte räcker skickar vi ett återkrav.

Skolk

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul