Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se
Du som har fått en påminnelseavgift på grund av att autogirodragningen inte gjordes korrekt den 28 december kommer få den avgiften automatiskt borttagen.
Läs mer...

2017-11-23

Färre utskick ska minska oro och onödiga kontakter

Nu har CSN anpassat studiekontrollerna till komvux och folkhögskolornas mer flexibla kursupplägg. Målet är att ta bort onödiga utskick till den studerande – utskick som ofta orsakar mycket oro och behov av kontakter med både skolan och CSN.

CSN kontrollerar varje månad att studerande som har studiemedel eller studiestartsstöd läser enligt de uppgifter som de lämnat till oss. Det gör vi för att säkerställa att vi betalar ut rätt pengar och undvika att den studerande får återkrav. Om uppgifterna från skolan inte stämmer med de uppgifter som den studerande lämnat, har vi tidigare skickat ett brev som den studerande behövt svara på och eventuellt också ett ändringsbeslut. Eftersom CSN:s kontroller inte varit anpassade till skolornas flexibla kursupplägg, har många studerande fastnat i onödan.

- Det här har skapat mycket oro hos den studerande. Många har inte heller förstått vad de ska göra när de fått brevet från CSN och har då frågat personal på skolan eller ringt till CSN, säger Markus Siitonen, verksamhetsutvecklare på CSN.

På vilket sätt blir det bättre nu?

Vi förfinar kontrollerna så att studerande inte fastnar i dem i onödan. Därmed minskar också antalet utskick till de studerande.

Om det är mindre avvikelser mellan skolans och den studerandes uppgifter kommer vi att skicka ett brev till den studerande där vi uppmärksammar personen på att hen inte studerar enligt beslutet och att hen ska anmäla till CSN om studieplanen har ändrats. Vi utgår dock från att den studerande kommer att ha läst in rätt antal poäng under rätt period när terminen väl är slut, vilket ofta är fallet. Den studerande behöver inte svara på brevet.

- För att göra brevet så lättförståeligt som möjligt har vi testat det på studerande och personal på två olika komvuxskolor. Vi fick bra input och kunde göra ändringar utifrån testerna. Vi kommer även att följa upp hur brevet fungerar under våren, säger Markus Siitonen.

Vid större avvikelser kommer vi även i fortsättningen skicka ut brev som den studerande måste besvara och som kan leda till ett ändringsbeslut, till exempel om den studerande avbrutit kurser och därför fått en lägre studietakt. Samma sak gäller om den studerande läser mindre än 50 procent av heltid eller helt avbryter sina studier. Då kommer vi dessutom att stoppa utbetalningarna.

Värt att veta

• Det är ingen ändring i reglerna för kursupplägg.
• Ändringen i kontrollen gäller inte yngre elever som läser med studiehjälp.

Artikel i CSN:s nyhetsbrev nr 10 - 2017

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul