Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

2017-12-19

Ändringar vid årsskiftet

Den 1 januari upphör rätten till avskrivning av studielån för behörighetsgivande studier, räntan för studielånet sänks till rekordlåga 0,13 procent och beloppen för studiemedel och studiestartsstöd höjs till följd av höjt prisbasbelopp.

Rätt till avskrivning av studielån för behörighetsgivande studier upphör

Studerande som har tagit studielån för att läsa på grundskole- eller gymnasienivå har kunnat få upp till hälften av dessa lån avskrivna om de fortsatt att studera på högskola eller universitet. Denna möjlighet till avskrivning försvinner från och med årsskiftet. Det innebär att den som ska studera på grundskole- eller gymnasienivå efter den 31 december 2017 och lånar till studierna inte längre kommer att kunna få dessa lån avskrivna.

Att ta bort rätten till avskrivning för behörighetsgivande studier var ett beslut som regeringen tog för att kunna finansiera det nya studiestartsstödet.

Rekordlåg ränta på studielånen

Regeringen har beslutat att sänka räntan för studielånen till 0,13 procent för 2018. Det är 0,21 procentenheter lägre än 2017 års ränta och den lägsta räntenivån någonsin. Det är nionde året i rad som räntan sänks.

Höjt prisbasbelopp ger något mer pengar i plånboken för studerande

Prisbasbeloppet höjs med 700 kronor till 45 500 kronor för år 2018. Den som studerar på heltid med studiebidrag och studielån kommer därför att få 156 kronor mer i studiemedel vid en vanlig månadsutbetalning, sammanlagt 10 172 kronor. Motsvarande höjning för den som studerar med studiestartsstöd blir 132 kronor till 8 644 kronor vid en vanlig månadsutbetalning.

Läs om de nya beloppen för 2018

Artikel i CSN:s nyhetsbrev nr 11- 2017

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul