Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

2018-02-27

CSN kontrollerar inkomster för 2016

Just nu kontrollerar CSN inkomster för de som haft studiemedel under 2016. Under vecka 8-10 skickar vi ut brev till de studerande där vi ber dem redovisa hur inkomsten har varit fördelad under året.

De som får brevet är personer som hade studiestöd under 2016 och som samtidigt hade inkomster över fribeloppet som de inte meddelade CSN. Vi jämför de inkomstuppgifter som den studerande lämnade i sin studiemedelsansökan med de uppgifter vi fått från Skatteverket.

Skatteverkets inkomstuppgift gäller för hela året, medan CSN räknar inkomster per kalenderhalvår. Därför ber vi den studerande att redovisa hur inkomsten var fördelad per kalenderhalvår. Den studerande måste redovisa inkomsten för hela året, även om han eller hon bara haft studiemedel under halva året.

Som inkomst räknas

  • inkomst av tjänst (exempelvis lön och föräldrapenning)
  • inkomst av kapital (exempelvis försäljning av bostad eller aktier)
  • inkomst av näringsverksamhet.

Återkrav om den studerande fått för mycket pengar

Om det visar sig att den studerande haft inkomster över fribeloppet som han eller hon inte meddelat oss, har han eller hon troligtvis fått för mycket studiemedel. Den studerande får då ett återkrav på den summa som betalats ut för mycket. Dessutom behöver den studerande betala ränta och en expeditionsavgift på 100 kronor per år och återkrav. Om den studerande har svårt att betala tillbaka hela beloppet på en gång, kan han eller hon kontakta CSN för att diskutera en betalningsplan. Om den studerande har obetalda återkrav för mer än ett kalenderhalvår, kan han eller hon inte få nya studiemedel.

Vid frågor

Studerande som har frågor om kontrollen av inkomst, kan kontakta oss via telefon eller e-brev. När de ringer oss, ska de välja alternativet ”Frågor om studier och studiestöd” i telefon för att komma till rätt handläggare. Om den studerande vill diskutera en betalningsplan ska de välja ”Återbetalning av lån”.

Gäller frågan inkomstuppgifterna, ska den studerande kontakta Skatteverket.

Mer information

Här kan du läsa mer om inkomster och fribelopp

Artikel i CSN:s nyhetsbrev nr 2 - 2018

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul