Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se
Du som har fått en påminnelseavgift på grund av att autogirodragningen inte gjordes korrekt den 28 december kommer få den avgiften automatiskt borttagen.
Läs mer...

2018-03-28

Ändrade regler för lån till undervisningsavgifter

Regeringen vill begränsa större utbetalningar av merkostnadslån för undervisningsavgifter och har därför beslutat om att ändra reglerna för studier efter juni 2018. Syftet är att minska skuldsättningen för de studerande samt förhindra bidragsbrott. Samtidigt förtydligas bestämmelserna kring vilka utbildningar som ska ge rätt till studiemedel i utlandet.

Under 2015 ändrades reglerna för studiemedel vid utlandsstudier. Bland annat blev det möjligt med ett högre och mer flexibelt uttag av merkostnadslån för undervisningsavgifter, både vid utlandsstudier och för studier i Sverige. Tanken var att ge fler möjlighet att läsa på dyrare utländska universitet, så kallade prestigeuniversitet. Det har dock visat sig att skuldsättningen bland de studerande har ökat betydligt, samtidigt som ökningen av antalet som studerar vid dessa universitet har uteblivit. Det har också visat sig att bidragsbrotten har ökat. Därför vill regeringen nu begränsa utbetalningarna. Förändringen gäller för både studier i utlandet och i Sverige.

Så mycket kan studerande låna enligt de nya reglerna:

  • För studier på gymnasienivå kan den studerande som mest låna 1 456 kronor per vecka för undervisningsavgift.
  • För studier på eftergymnasial nivå kan den studerande som mest låna 2 912 kronor per vecka för undervisningsavgift, dock maximalt 349 440 kronor totalt.

Beloppen gäller för 2018.

När börjar de nya reglerna att gälla?

De nya reglerna gäller för studier som påbörjas efter juni 2018. Om den studerande redan har hunnit påbörja studier med studiemedel enligt de bestämmelser som gäller idag, kommer hen sannolikt att kunna fortsätta låna till undervisningsavgifter enligt nuvarande bestämmelser. Detta gäller som längst till och med 2019 för studier på gymnasial nivå och längst till och med 2023 för studier på eftergymnasial nivå.

Utbildningar som ger rätt till studiemedel

Regeringen vill även förhindra att studiemedel ges för utbildningar som sprider icke-demokratiska värderingar, för utbildningar som inte är öppna för kvinnor eller för studier i länder som UD avråder från att resa till.

Artikel i CSN:s nyhetsbrev nr 3 - 2018

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul