Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

2018-04-24

Betydligt fler gymnasiestuderande får studiebidrag – trendbrott efter år av nedgång

För första gången på länge ökar nu antalet elever med studiebidrag på gymnasiet. 2017 fick 407 700 studerande studiebidrag, 10 400 fler än 2016.

Antalet ungdomar på gymnasiet med studiebidrag har gått ner under nio års tid. Nu vänder trenden uppåt igen.
- Det beror på att de ungdomskullar som studerar i gymnasieskolan har blivit större. Antalet fortsätter öka de närmaste åren, säger Carl-Johan Stolt på CSN:s enhet Kunskap om studiestödet.

Antalet studerande med studie­medel minskar däremot marginellt och lämnades till 469 400 studerande 2017. Det är studerande som kan ta både bidrag och lån.
- Historiskt sett är det ändå förhållandevis många som studerar med studiemedel. Det är nära rekordnivåerna inom universitet och högskolor, medan antalet minskar något inom vuxenutbildningarna och i utlandet, säger Carl-Johan Stolt.

Ökade utbetalningar

Trots att antalet studerande med studiemedel minskade något under 2017, så ökade statens totala utbetalda belopp för alla studiestöd med 694 miljoner kronor jämfört med 2016.
- De högre bidragsutbetalningarna beror bland annat på att fler studerande fick tilläggsbidrag, stöd som går till studerande med barn. Ökningen av utbetalt lån beror bland annat på en ökad lånebenägenhet bland studiemedelstagarna och på att fler får tilläggs­lån, säger Carl-Johan Stolt.

Högre skuldsättning

Skuldsättningen fortsätter att öka för nya återbetalningsskyldiga låntagare. Den genom­snittliga skulden för de nya återbetal­ningsskyldiga låntagarna uppgår nu till 159 800 kronor, vilket är en ökning med 7 500 kronor.
- Att skuldbeloppen ökar beror främst på höjningarna av studiemedlens lånedel 2010, 2011 och 2015 samt på höjningen av de möjliga lånebeloppen vid utlandsstudier. Utvecklingen väntas fortsätta de närmaste åren, säger Carl-Johan Stolt.

Läs rapporten här

Artikel i CSN:s nyhetsbrev nr 4 - 2018

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul