Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

2018-05-22

Högre bidrag till studerande på kompletterande pedagogisk utbildning

Regeringen har beslutat att alla studerande vid en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) som leder till en ämneslärarexamen ska få studiemedel med en högre bidragsdel. På så sätt vill regeringen förbättra möjligheterna för personer med tidigare akademisk utbildning att ställa om till läraryrket. De nya reglerna börjar gälla den 1 juli 2018.

Idag är det bara de som läser på en KPU som leder till ämneslärarexamen inom matematik, naturorienterande ämnen eller teknik som har rätt till det högre bidraget. Eftersom lärarbristen i Sverige är stor utökar nu regeringen målgruppen så att alla som studerar på en KPU som leder till en ämneslärarexamen ska ha rätt till det högre bidraget.

Totalbeloppet för studiemedlen kommer att vara samma som för alla studerande, men bidragsdelen blir större i förhållande till lånedelen.

Läs mer om det högre bidraget

Läs mer på regeringens webbplats

Vad är KPU?

En kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) omfattar kurser i pedagogik om 60 högskolepoäng och verksamhetsförlagd praktik om 30 högskolepoäng. Tillsammans med tidigare högskolestudier inom ett relevant ämnesområde ger en KPU ämneslärarbehörighet. KPU är ett snabbt sätt för personer att komplettera en tidigare utbildning för att bli lärare.

Artikel i CSN:s nyhetsbrev nr 5 - 2018

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul