Hoppa till innehåll

2018-06-12

Sjuk innan ansökan om studiestöd

Hur fungerar det med trygghetsreglerna vid sjukdom om den studerande är sjuk redan innan hen blivit antagen till studierna och ansökt om studiemedel eller studiestartsstöd? Då omfattas personen vanligtvis inte av trygghetsreglerna.

För att få behålla studiestödet under en sjukperiod måste den studerande normalt redan innan sjukperioden inleddes

  • varit antagen till studierna för den aktuella perioden
  • ansökt om studiemedel eller studiestartsstöd för den aktuella perioden.

Det innebär till exempel att den som studerar, blir sjuk och först därefter förlänger sina studier och ansöker om ytterligare studiestöd, inte kan få studiestöd under den sjukperioden i förlängningsperioden.

CSN har förtydligat rutinerna för detta utifrån ett klargörande avgörande från Överklagandenämnden för studiestöd (ÖKS). Regelverket syftar till att förhindra att trygghetsreglerna utnyttjas av personer som, innan de blev sjuka, inte haft någon avsikt att studera och ansöka om studiestöd.

Vad är CSN:s trygghetsregler vid sjukdom?

En studerande som blir sjuk och inte kan studera kan få behålla sitt studiestöd under sjukperioden. Dessutom räknar CSN bort de veckorna när vi prövar studieresultaten. När det gäller studiemedel räknas inte heller veckorna som använda och lånedelen kan skrivas av vid en längre sjukperiod.

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller