Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

2019-01-10

Dags att rapportera påbörjade studier

Kom ihåg att rapportera till CSN när de studerande har påbörjat sina studier. Det ska göras i samband med att studieperioden startar. Rapporteringen är viktig för att de studerande ska få rätt pengar utbetalda.

Tänk på att aldrig rapportera påbörjade studier innan studiestarten. Då finns det risk för att CSN betalar ut pengar som den studerande inte har rätt till, till exempel om det visar sig att hen inte påbörjar sina studier. Det orsakar onödiga problem för den studerande, som då måste betala tillbaka pengarna.

Rapportera istället så snart som möjligt efter att den studerande har börjat studera.

Rapporterar du uppgifter om studerande på komvux eller folkhögskola?

Då är det extra viktigt att du intygar påbörjade studier direkt när de studerande börjar studera. Annars kommer de studerande få vänta på sin utbetalning från CSN.

Den studerande lämnar studieförsäkran

Den studerande måste också intyga att hen har börjat studera genom att lämna en studieförsäkran till CSN. Enklast är att lämna studieförsäkran i CSN:s app eller i Mina sidor på csn.se. Det går också att lämna studieförsäkran via Talsvar 0771-276 800.

Om den studerande har fått blanketten Studieförsäkran/skolans intygande ska både han eller hon och skolan skriva under den. Den studerande skickar sedan in blanketten via post.

Se utbetalningar i telefonen

När allt detta är ordnat brukar det ta omkring två bankdagar innan den studerande har pengarna på sitt konto. I Mina sidor på webben eller i appen kan den studerande enkelt se sina utbetalningar. Datumet för första utbetalningen är preliminärt, eftersom vi inte kan betala ut pengarna förrän studieförsäkran och skolans rapport kommit in.

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul