Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

2019-01-10

Viktigt att anmäla sjukdom

Om man är sjuk och inte kan studera kan man ändå få behålla sina studiemedel eller sitt studiestartsstöd. Informera gärna de studerande om att de ska anmäla egen sjukdom, vård av barn eller av närstående.

Studerande som måste vara hemma från studier vid exempelvis sjukdom kan få behålla sina studiemedel. Det finns också fler fördelar, för att de ska gälla måste den studerande sjukanmäla sig. Sjukdom ska anmälas till Försäkringskassan medan vård av barn eller närstående ska anmälas till CSN. För att den studerande ska få ta del av fördelarna måste den anmälda sjukperioden också bli godkänd av respektive myndighet.

Veckorna med studiemedel räknas inte som använda

De veckor den studerande haft uppehåll i sina studier räknas inte som använda veckor med studiemedel. Det innebär att vi inte tar med dem när vi räknar hur många veckor den studerande haft studiemedel.

Kravet på studieresultat blir lägre

Vi tar inte med de veckor den studerande varit frånvarande när vi prövar studieresultaten. Om den studerande exempelvis varit sjuk i 5 veckor under en termin på 20 veckor, prövar vi bara studieresultatet för 15 veckor.

Lånet kan skrivas av vid längre tids frånvaro

Vid frånvaro längre än 30 dagar kan vi skriva av en del av lånet.

Studerande med studiestartsstöd

Även studerande med studiestartsstöd kan få behålla stödet om de är sjuka och inte kan studera, under förutsättning att de anmäler det hos Försäkringskassan. Dessutom blir kravet på studieresultat lägre. Veckorna som den studerande varit sjuk räknas dock som använda veckor med studiestartsstöd.

Mer information

På csn.se finns mer information om sjukdom och om att vabba under studierna. Det finns också en affisch som ni kan använda för att påminna studerande om att anmäla sjukdom. Affischen finns att beställa i Blankettbeställningen och har nr 2439A.

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul