Hoppa till innehåll

2019-03-20

Meddela ändringar under studietiden

Har något hänt som gjort att den studerande har ändrat sin studieplan? För att slippa krångel med studiemedlen, är det viktigt att både du och den studerande meddelar ändringen till CSN så fort som möjligt. Din rapportering har betydelse för att den studerande ska få rätt belopp utbetalt.

En ändring kan exempelvis vara ökad eller minskad studieomfattning, ändrad längd på studieperioden eller helt studieavbrott.

Skolan rapporterar ändringar

Det är viktigt att du rapporterar ändringar så fort de inträffar. Om den studerande ändrar sin utbildningsplan, kan det innebära att hen inte har rätt till lika mycket studiemedel. Ju snabbare vi får reda på ändringarna, desto snabbare kan vi ändra beslutet om studiemedel och justera utbetalningarna. På så sätt kan den studerande slippa få återkrav på grund av studiemedel som hen inte haft rätt till.

Användarhandböcker och stödmaterial

På sidan Rapporterar uppgifter till CSN finns användarhandböcker för alla våra rapporteringstjänster. Där kan du läsa mer om hur just din skola ska rapportera ändringar.

Den studerande meddelar ändringar

Den studerande måste anmäla alla ändringar som kan påverka hur mycket studiemedel hen kan få. Snabbaste sättet att anmäla ändringar är att använda tjänsterna i Mina sidor. Det förutsätter dock att den studerande har fått sitt beslut (gäller inte studerande utomlands).

Dessa ändringstjänster finns i Mina sidor:

  • Ändra utbildning, bidrag och lån
  • Ändra inkomst
  • Meddela studieavbrott
  • Meddela övriga ändringar

Läs mer

Läs mer om ändringar på sidan Om något händer eller ändras på csn.se.

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller